NATO-főparancsnok: Moszkva fegyverként használja a menekülteket

2016.03.02. 07:47

Moszkva és Damaszkusz fegyverként veti be a menekültáradatot Európa destabilizálására - jelentette ki kedden az amerikai szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságában a NATO európai erőinek főparancsnoka.

Philip Breedlove amerikai tábornok szerint Oroszország szíriai bombázása okozza az európai menekültválságot. A NATO európai erőinek főparancsnoka példaként említette a kazettás bombák bevetését, melyeknek szerinte semmilyen katonai haszna nincs. A lakosságot viszont terrorizálják az ilyen támadások.

A bombázások célja, hogy minél többen keljenek útra

- mondta a főparancsnok.

Breedlove szerint korábban valódi menekültáradatról volt szó, mára viszont mindennapossá vált, hogy a menedékkérők között "bűnözők, terroristák, idegen harcosok" jutnak be Európába. A menekülthullámmal ma már egyre nagyobb számban érkeznek Európába külföldi harcosok és terroristák, akik a válságot használják fel céljaikra. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet beszivárog, és "rákként terjed" a menekültek között - mondta a tábornok.

Szu-24 orosz vadászbombázó SzíriábanForrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

John McCain republikánus szenátor, a bizottság elnöke a meghallgatáson Moszkvát azzal vádolta meg, hogy a tűzszünet ellenére is

folytatja bombatámadásait szíriai csoportok ellen.

Ebben a bizottságban senki sem lepődik meg azon, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára az orosz gépek a szíriai "úgynevezett tűzszünetnek" már a második napján újból bombázták Szíriát, hogy segítsék a gyilkos Aszad-rezsimet - fogalmazott McCain szenátor. Hozzátette: "Biztos vagyok abban, hogy Oroszország azt mondja majd: célpontjai csakis terroristák voltak".

A szenátusi meghallgatáson egyébként Breedlove tábornok megismételte, hogy az ő főparancsnoksága nem rendelkezik a megfelelő erőforrásokkal, hogy szembenézzen az egyre öntudatosabb Oroszország támasztotta kihívásokkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK