A NATO blokkolásával vádolják Törökországot

Illusztráció
Vágólapra másolva!
A NATO hadihajóinak kellene megállítaniuk a menekültek hullámát az Égei-tengeren, de egyelőre nem sok sikert hozott az akció. A katonai szövetség központjában azt mondják, hogy az egyébként NATO-tag Törökország akadályozza a hadihajók mozgását. A törökök viszont tagadják ezt. 
Vágólapra másolva!

Törökország nem engedi be a felségvizeire a NATO hadihajóit, pedig az Égei-tengeren zajló művelet német parancsnokságáról már többször ment kérés a török hatóságokhoz. A hajóknak a menekültek ezreit szállító embercsempészek ellen kellene fellépniük,

ezért akarnak a NATO-hajók közelebb menni a török partokhoz.

Az AFP hírügynökségnek diplomaták azt mondták, hogy a "törökök megtagadták" a kéréseik teljesítését.

Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex egyik hajója menekülteket vitt Leszboszra Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

A török hatóságok viszont arról beszéltek a Hürriyetnek, hogy a műveletek a tervek szerint haladnak. A szintén névtelenül nyilatkozó tisztek nem is kommentálták a NATO-erők blokkolásáról szóló vádakat. Azt mondták, hogy

"nyilvánvalóan provokációs céllal" született a török ellenkezésről szóló jelentés.

Az embercsempészek elleni akciót felügyelő német ellentengernagyot, Jörg Kleint állítólag Ankarába rendelték, hogy ott mondja el, pontosan hol akarnak mozogni a NATO hajói a török felségvizeken. A törökök erről azt mondták, hogy a "három fázisban zajló akciónak" valóban van egy térképrajzolási szakasza is. A műveleti térképek elkészítésében Törökország is részt vesz.

A török hadvezetés szerint egyelőre csak a haditechnikai eszközök vonultak fel az Égei-tengeren, a valódi műveletek még nem kezdődtek meg.

Ez az első fázis – mondták a törökök.

Törökország és Görögország között régóta határviták vannak. Ciprus északi része az úgynevezett "Észak-ciprusi Török Köztársaság" fennhatósága alatt áll, ezt az államot azonban csak Törökország ismeri el. A NATO-műveletben viszont görög hadihajók is részt vesznek. A határviták miatt nincsenek kétoldalú egyezmények Törökország és Görögország között a felségvizekről, ezért különösen kényes kérdés, hogy a görög hajók milyen közel mehetnek a török partokhoz.

Az életüket kockáztatják a menekültek a tengeri úttal Forrás: AFP/Yasin Akgul

A helyzetet bonyolítja, hogy a német parancsnokság és a török kormány abban sem tudott egyelőre megegyezni, hogy mi az akció célja. A NATO-akció nagyjából két hete kezdődött. A német parancsnokok szerint a hadihajók legénységének az is feladata, hogy a török partokról induló menekülteket út közben összeszedjék a gumicsónakokból, és visszavigyék őket Törökországba. Ankara azonban ilyesmiről nem tud.

Február utolsó hetéig összesen 27 555 menekült érkezett a görög szigetekre Törökország felől, nagyjából tízszer annyi, mint tavaly az év második hónapjában.