Németország nem szállít el menekülteket Görögországból

2016.03.02. 21:20

Németország nem fog napi menekültkvótát bevezetni, és nem szállít a területére Görögországból migránsokat - mondta a német kormányszóvivő. Steffen Seibert az osztrák kancellár felvetésére reagált.

A német kormány szerdán elhárította Werner Faymann osztrák kancellár felszólítását, hogy vezesse be a napi befogadási kvóta intézményét, és szállítsa német területre a Görögországban rekedt menedékkérőket.

Menekültek a görög-macedón határon IdomeninélForrás: EPA/Szimela Pancarci

Werner Faymann a Kurier című osztrák lap szerdai számában közölt nyilatkozatában felszólította Németországot, hogy napi befogadási kvóta alapján szállítson menedékkérőket a területére közvetlenül Görögországból, Törökországból vagy Jordániából.

Az osztrák kancellár szerint nem lehet Ausztriát Németország várótermévé tenni.

Fel kell gyorsítani a hotspotok építését

Steffen Seibert német kormányszóvivő nem kívánta kommentálni az osztrák kancellár szavait, de azt megjegyezte, hogy a berlini vezetés nem operál napi kvótákkal.

A német kormányszóvivő azt mondta, hogy a tagországoknak közösen kell tenniük, hogy megszüntessék a menekülést kiváltó okokat, és megvédjék a külső határokat, ezenkívül együtt kell működniük Törökországgal. Görögországot pedig nem szabad magára hagyni.

Az Európai Bizottság új támogatási programja nagy segítség lesz Görögországnak. Az athéni vezetésnek azonban javítania kell Törökországgal közös uniós külső határa védelmét, és fel kell gyorsítania az uniós menedékkérő-regisztrációs intézmények (hotspotok) építését - mondta Steffen Seibert.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK