Obama meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat

2016.03.03. 23:17

Egy évvel hosszabbította Barack Obama az Oroszország elleni szankciókat. Moszkva szerint ez nem segíti az ukrán válság megoldását, csak rombolják az amerikai-orosz kapcsolatokat.

Elnöki rendelettel egy évvel meghosszabbította Barack Obama az Oroszország ellen foganatosított amerikai szankciókat.

A 2014 márciusában, a Krím orosz megszállása után hozott szankciók az orosz elnök, Vlagyimir Putyin környezetében lévő tisztségviselőket és üzletembereket érintenek, tovább egy sor állami vállalatot.

A szankciókkal sújtottak

  • nem léphetnek be az Egyesült Államok területére,
  • nem folytathatnak üzleti tevékenységet egyes amerikai vállalatokkal,
  • és nem lehetnek pénzeszközeik sem amerikai bankokban.

Egyszer már kibővítették

Az elnöki rendelet megfogalmazása szerint Oroszország ukrajnai szerepvállalása változatlanul "szokatlan és rendkívüli" veszélyt jelent az amerikai nemzetbiztonságra.

Washington azt is megismételte, hogy a szankciók feloldásának fő feltétele az ukrajnai rendezést célzó minszki megállapodások betartása.

Az Egyesült Államok a kelet-ukrajnai konfliktusban játszott orosz szerep miatt egyszer már kibővítette a szankciókat. Az Európai Unió szintén büntetőintézkedéseket vezetett be Moszkva ellen.

Romboló hatás

Az orosz külügyminisztérium úgy reagált a bejelentésre, hogy

Moszkva fenntartja magának a jogot, hogy Oroszország érdekeivel összhangban álló ellenintézkedésekkel válaszoljon a szankciók meghosszabbítására.

Az orosz külügyminisztérium szerint a szankciók nem segítik elő az ukrajnai válság megoldását, és "romboló hatást" gyakorolnak az orosz-amerikai kapcsolatokra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK