Bevarrták a szájukat a menekültek

2016.03.03. 10:27

Hét férfi bevarrta a száját, hogy így tiltakozzon a menekülttábor egy részének lerombolása és a bánásmód miatt.

Az Euronews jelentése szerint a hét férfi többsége iráni. Felsorakoztak a francia rohamrendőrök előtt, a kezükben táblákkal: „Emberek vagyunk”, „Hol a demokrácia?”, „Hol a szabadság?”.

Egy másik feliraton ez olvasható: „Azért hagytam el a hazámat, hogy legyenek emberi jogaim, de sajnos itt sincsenek” – számolt be a The Local.

A tábor déli részének lebontását ma befejezikForrás: AFP/Denis Charlet

Ma végeznek

A francia hatóságok a hétfőn kezdték el a dzsungelnek nevezett tábor egy részének a lebontását, amelyet várhatóan ma befejeznek.

Éjszaka féltucatnyi bodega égett porrá, a tábor déli részét a földdel tették egyenlővé.

A francia hatóságok a többnyire közel-keleti és észak-afrikai menekültet befogadóállomásokra akarják áthelyezni, és a helyszínen dolgozó segélyszervezetek szerint előbb-utóbb teljesen megszüntetik majd az egész tábort.

A tiltakozók többsége irániForrás: AFP/Philippe Huguen

Fél év a dzsungelben

Az egyik tiltakozó egy csak Szanvarként azonosított iraki, aki hat hónapja él a táborban. Az Euronewsnak elmondta, hogy Nagy-Britanniába akar menni, de ez lehetetlen. Nem akar viszont a francia hatóságok által felajánlott konténerbe költözni, mert „az olyan, mint egy börtön”.

Nagy-Britannia egyébként próbál segíteni Franciaországnak a calais-i helyzet megoldásában. Harlem Desir francia Európa-ügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy London az eddig 60 millió euró mellé újabb 20 milliót ad Párizsnak a Csalagút körüli zóna biztosítására és a csempészek elleni harcra.

Nagy-Britannia volt a céljukForrás: AFP/Philippe Huguen

 

Kamionokat támadtak

A tábor lerombolása miatt feldühödött menekültek kamionokat támadtak meg Calais közelében – többek között egy Mick Young nevű brit sofőr autóját.

A Guardian beszámolója szerint a sofőr több vágott sebet szerzett a homlokán, a szemsérülése miatt pedig kórházi ápolásra is szorult, a kanionban pedig 2500 fontnyi kár keletkezett.

A tucatnyi fiatal botokkal és fémrudakkal támadta meg az autót, az esetről videó is készült.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK