A macedón külügyminiszter beszólt a görögöknek

2016.03.03. 22:13

A macedón külügyminiszter szerint az lenne a humános megoldás, ha Görögország befogadóközpontokba szállítani a határról a menekülteket. Idomeninél tízezren várakoznak, de csütörtökön is csak 130 ember léphette át a határt.

Macedónia külügyminisztere felszólította a szomszédos Görögországot, hogy szállítsa el a határról és arra alkalmas befogadóközpontokban helyezze el a határ görög oldalán rekedt migránsok ezreit.

Nikola Poposki külügyminiszter csütörtökön az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában úgy vélekedett, hogy így lehetne humánus és biztonságos elbánásban részesíteni az ott rekedt migránsokat, szemben azzal, ahogy most sátrakban tartják őket néhány száz méterre a határtól.

Tízezer menekült várakozik a görög-macedón határnálForrás: AP/Eldar Emric

- Ez tényleg nem megoldás. Ha tényleg érdekel valakit, hogy mi történik ezekkel az emberekkel, úgy olyan befogadóközpontokban kell őket elhelyezni, amelyek alkalmasak nagy számú ember ellátására -  mondta Poposki.

130 embert engedtek be

A görög-macedón határ idomeni átkelőjének közelében napok óta legalább tízezer szíriai és iraki menekült várakozik egy hivatalos menedékhelyen és a földeken felállított, végeláthatatlan sátorvárosban.

Az Európába irányuló tömeges migráció balkáni útvonalán Macedóniától északnyugatra fekvő országok korlátozásai miatt Macedónia csak apránként engedi tovább a hozzá érkező menekülteket.

A görög rendőrség közlése szerint csütörtökön reggel 6-tól este 6-ig 130 ember léphette át a határt.

Számolnak a teljes határzárral is

Poposki szorosabb együttműködést szorgalmazott Görögországgal, hogy elkerülhető legyen bármiféle drámai fejlemény a helyszínen. A macedón politikus úgy vélekedett, elkerülhetetlennek tűnik, hogy a migráció célországai tovább szigorítsák a migránsok befogadását, ami szükségszerűen hatással lesz a macedón területre beengedett menekültek napi kvótájára.

Előzőleg a nap folyamán Joannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter görög polgármesterekkel tárgyalt szerte az országból az érkező migránstömegek elhelyezéséről.

- Számolnunk kell azzal az eshetőséggel is, hogy Macedónia teljesen lezárja a határt. Amíg ez így lesz, és amíg nem indul el az európai migránsáthelyezési és letelepítési program, addig ezek az emberek nálunk lesznek - mondta Muzalasz.

A görög egészségügyi és az oktatásügyi miniszter azt mondta, hogy ideiglenesen 150 ezer menekültet tud ellátni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK