Nincs kivel beszélniük a szíriaiaknak

Vágólapra másolva!
Az amerikai külügyminisztérium nem tud elegendő arabul beszélő munkatársat biztosítani annak a forró vonalnak a működtetéséhez, amelyet azért hoztak létre, hogy a szíriaiak bejelentést tehessenek a tűzszünet esetleges megsértéséről.
Vágólapra másolva!

A forró vonalat február 27-én hozták létre, és a nap 24 órájában működik – elméletileg. A külügyminisztérium szerdán beismerte, hogy még dolgoznak azon, hogy elegendő, arabul elég folyékonyan beszélő munkatársat tudjanak biztosítani – számolt be az al-Dzsazíra.

Mark Toner külügyi szóvivő is bevallotta, hogy „nem megfelelően ellenőrizték” egyes tolmácsok arabtudását.

A hiányosság úgy derült ki, hogy több szíriai is jelezte: bejelentést tett ugyan, de úgy érzi, nem értették pontosan a mondandóját.

A szíriaiak egyébként e-mailben, írásban és a Google Voice-on keresztül is jelentést tehetnek a tűzszünet megsértéséről. Fordulhatnak panasszal egyenesen az ENSZ-hez is.

Mindent rögzítenek

A Washington Post értesülése szerint egyébként jó néhány bejelentés érkezett; ezeket rögzítik, majd folyamatosan ellenőrzi egy amerikai-orosz munkacsoport.

Egyelőre egyetlen esetet sem erősítettek meg hivatalosan, de a lap szerint nem tudni, vajon azért-e, mert valótlannak bizonyultak, vagy nehéz bizonyítani – esetleg azért, mert túlságosan nagy árat kellene fizetni, ha deklarálnák, hogy a tűzszünet összeomlott.