Lemondott a lengyel katonai főparancsnokság fele

2016.03.04. 22:48

Lemondott a lengyel hadsereg főparancsnokságának öt magas rangú tábornoka – erősítette meg péntek este a lengyel nemzetvédelmi tárca szóvivője, Bartlomiej Misiewicz a korábban megjelent sajtóértesüléseket. A média szerint a lemondások a nemzetvédelmi miniszter által kilátásba helyezett kádercserékkel függenek össze. 

Hivatalosan nem tették közzé a lemondott tábornokok nevét, de a média úgy tudja, hogy igen komoly fejleményről van szó, hiszen köztük van 

  • a főparancsnokság vezérkari főnöke, Ireneusz Bartniak tábornok, valamint 
  • a szárazföldi haderőnem, 
  • a haditengerészet, 
  • a páncélos erők és 
  • a légiszállítású alakulatok parancsnoka is. 

Misiewicz azt mondta: a lemondásokról szóló sajtóértesülések megelőzték a tárcához hivatalosan benyújtott lemondásokat.

"A katonák a sajtó közvetítésével kommunikálnak feletteseikkel" – vélekedett a szóvivő, aki rendkívül negatív véleménnyel van az ilyen magatartásról.  Egyben sajnálkozott amiatt, hogy a lemondásokra nem sokkal a júniusban esedékes, 27 ezer lengyel és külföldi katona részvételével tervezett Anakonda-16 fedőnevű lengyelországi hadgyakorlat, valamint a júliusi varsói NATO-csúcstalálkozó előtt került sor. 

Tomasz Siemoniak volt védelmi miniszter szerint még többen követhetik a lemondott tábornokokatForrás: AFP/JANEK SKARZYNSKI/Janek Skarzynski

Tomasz Siemoniak volt nemzetvédelmi miniszter, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform képviselője péntek reggel az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozva úgy vélte: 

a tízfős főparancsnokság öt tábornokának távozása "csak a jéghegy csúcsa", és más hivatásos katonák is távoznak majd. 

Az üggyel jövő szerdán a lengyel szejm nemzetvédelmi bizottsága foglalkozik. Ennek elnöke, a kormányzó Jog és Igazságosság képviselője, Michal Jach "tüntetésnek" minősítette az öt tábornok egyidejű döntését. Aláhúzta ugyanakkor, hogy a helyzet nem csökkenti a lengyel fegyveres erők harci készségét. "A hadseregben elég sok tehetséges, fontos posztok betöltésére képes tiszt akad" – fűzte hozzá Jach. 

A lengyel nemzetvédelmi tárca adatai szerint a mintegy 100 ezer fős lengyel hadseregben a tavalyi év végén 121 tábornok teljesített szolgálatot. 

A lengyel sajtóban pénteken megjelent kommentárok a lemondásokat közvetlen összefüggésbe hozzák Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter napokban tett bejelentésével, miszerint a lengyel hadseregben "nem futnak be ezentúl karriert" azok a katonák, akik 1989 előtt, azaz még a szocialista korszakban kezdték meg szolgálatukat, illetve azok, akik a szovjet tisztiiskolákban végeztek.