Virágzik Athénban a hamisútlevél-piac

útlevél afrika
Picture taken 15 October 2005, of fack identity carde and confiscated passeports from differents country at Immigration office in Mutsamudu, Comoros archipelago. Comorans on rickety vessels frequently die attempting to make the 50-kilometer (30-mile) trip from Anjouan to illegally enter France through Mayotte, which is more developed that the impoverished coup-plagued archipelago on which they live
Vágólapra másolva!
Az embercsempészek és közvetítőik kihasználják a görög fővárosban táborozó menekülteket.
Vágólapra másolva!

Az athéni Viktória tér szép lassan ideiglenes menekülttáborrá válik, annyian zsúfolódtak itt össze, akik szeretnének továbbjutni Nyugat-Európába.

Az al-Dzsazíra helyszíni tudósítása szerint brutális állapotok uralkodnak: a kábítószerezés és a prostitúció általánosan elterjedt, a szemetet ritkán viszik el, nyilvános mosdók és vécék közel-távol nincsenek.

Menekültek a görög–macedón határon Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Van, akinek üzlet

Sokak számára jó üzletet jelentenek a menekültek: a tér környéki kávézók dugig vannak embercsempészekkel és a közvetítőikkel. Mivel az ország északi határa zárva van, egyre többen próbálnak hamis útlevelet szerezni, hogy továbbutazhassanak.

Az al-Dzsazíra tudósítója rejtett kamerával felszerelve indult útlevelet szerezni. Hamarosan eljutott egy dél-szudánihoz, akivel egy menekültek és migránsok látogatta parkban találkozott.

A dél-szudáni kért az „ügyfeléről” két útlevélképet, majd közölte: várjon a telefonhívására. Nem kellett sokáig várni: már aznap este megjelent egy brit útlevéllel – amiért 350 eurót kért.

A pénzt azonban ki kellett fizetni, mielőtt kicserélte volna az útlevélben a fényképet.

Minél nehezebben hamisítható, annál drágább Forrás: AFP/Richard Bouhet

Olcsóbb, amit könnyű hamisítani

A hamis útlevelek ára attól függ, hogy mennyire könnyű hamisítani. A spanyol okmány a legolcsóbb (250 euró), a francia és az amerikai viszont már háromezer euróba kerül.

A hamisítók még arra is ügyelnek, hogy legyenek az útlevélben hamisított vízumok, mert a dokumentum így hitelesebbnek tűnik.