Szíriában szállásolná el a menekülteket Erdogan

2016.03.05. 15:11

Erdogan a határ szíriai oldalán építene fel egy komplett menekültvárost. Ehhez a nemzetközi közösség segítségét kérte. Barack Obama nem értékelte a török államfő ötletét, de Berlin sem volt elragadtatva a javaslattól.

Erdogan török elnök egy 4500 négyzetkilométernyi területen építene fel egy menekültvárost Észak-Szíriában – írja a német Spiegel. Terve megvalósításához a nemzetközi közösség anyagi támogatását kéri.  

USA nem volt elragadtatva

A menekülttábor építési ötletével Erdogan menten felhívta Barack Obama amerikai elnököt, akivel eddig nem sikerült elfogadtatnia javaslatát.

A török elnök egy 10 kilométeres védelmi zónát alakítana ki török-szír határ szíriai oldalán,

ahová a menekülteknek építtetne egy komplett várost. Arról azonban nem szól a fáma, hogy a menekültek védelmét miként biztosítaná Észak-Szíriában.

Hatalmas pusztítás az észak-szíriai AleppóbanForrás: AFP/Joseph Eid

Berlin sem támogatja

Berlin nem sokat teketóriázott a válasszal; „A német kormány azért fizet Törökországnak, hogy az országban tartsa a menekülteket és megfelelően ellássa őket.

Nem arra ad ki pénzt, hogy polgárháború sújtotta területre küldjön vissza embereket”

– mondta felháborodottan Omid Nouripour a német Zöldek külügyi szóvivője.

Több mint kétmillióan menekültek Szíriából TörökországbaForrás: AFP/Bulent Kilic

Erdogan nem szeretne több menekültet

Törökországban jelenleg 2,5-2,7 millió menedékkérő tartózkodik. Erdogan szemmel láthatóan nem szeretné, hogy ez a szám tovább emelkedjen. Hozzájön még a tavaly novemberben Angela Merkelnek tett ígérete, hogy többek között 3 milliárd euróért cserébe feltartóztatja az Európába igyekvő menekülteket.

A török delegáció március 7-én utazik Brüsszelbe, hogy az Európai Unió vezetőivel találjanak közös megoldást a menekültkrízis kezelésére. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK