A szervezők szerint akár 4 ezer, a magyar kormánnyal szimpatizáló lengyel érkezhet Budapestre március 15-én. Az Orbán–Putyin-találkozó, ami miatt tavaly nem jöttek, ezúttal nem akadály.

Március 15-én egy év kihagyás után immár negyedszerre jön Budapestre a jobboldali lengyel hetilap, a Gazeta Polska támogatói klubja, hogy szimpátiáját fejezze ki a Magyarországgal és az Orbán-kormánnyal. A Nagy Utazás Magyarországra elnevezésű háromnapos (március 14–16.) programmal kapcsolatos felhívásra az újság honlapján bukkantunk rá

Az első Nagy Utazás 2012-benFotó: Origo

A klub elnöke, Ryszard Kapuściński az Origónak azt mondta, 3-4000 résztvevőre számítanak, akiknek utaztatására különvonatot is bérelnek a lengyel vasúttársaságtól (PKP). Érdekesség, hogy a lengyelek látogatása tavaly Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti útja miatt elmaradt, a Gazeta Polska akkori közleménye szerint azért, mert nem akarták, hogy részvételüket oroszbarát megmozdulásnak állítsák be. 

A jelek szerint idén pragmatikusabban állnak a kérdéshez, a február 17-i újabb Putyin–Orbán-találkozóról ugyanis Kapuściński csak annyit mondott, hogy azon kizárólag üzletről volt szó, abban pedig ezek szerint semmi kivetnivaló nincs. 

Tavaly még baj volt, hogy találkoztakFotó: Dudás Szabolcs - Origo

A klubelnök azt is elmondta: nem tud arról, hogy magyar politikus hivatalosan fogadná őket, de örülne neki. És hogy milyen üzenettel érkeznek? A barátságunkról akarjuk biztosítani a magyarokat, és azt is el akarjuk mondani, hogy Orbán Viktor szerintünk milyen jól kezelte a menekültkérdést”  – válaszolta kérdésünkre Kapuściński. 

A Gazeta Polska szívélyes viszonyt ápol a jelenlegi lengyel kormánypárttal, a Jog és Igazságossággal (PiS), Ryszard Kapuściński például a párt krakkói képviselőjelöltje volt az októberi parlamenti választáson.