Berlin szerint nem lenne értelme a Brexitnek

2016.03.06. 15:00

Nem látja sok értelmét a német pénzügyminiszter annak, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, de tagja marad az egységes, belső piacnak, mert szerinte ez az ország és az EU egészének gazdaságát is megmérgezné.

Nem lenne értelme a Brexitnek, vagyis Nagy-Britannia távozásának az Európai Unióból, ha az ország továbbra is részese akar maradni az EU egységes belső piacának - mondta a német pénzügyminiszter.

Nincs köztes megoldás

Wolfgang Schäuble a BBC-nek azt mondta, egy ország "vagy tagja az egységes piacnak, vagy nem", köztes megoldás nincs.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint nincs köztes megoldásForrás: AFP/Fred Dufour

Vannak olyan nem EU-tag európai országok, amelyek részesei az egységes piacnak, de ezek is fizetnek az EU-költségvetésbe, és el kell fogadniuk a szabad mozgás elvét, anélkül, hogy részt vennének a döntéshozatalban.

Nem igazán értem, hogy az Egyesült Királyság miért akarna úgy az egységes piac tagja maradni, hogy nincs befolyása a döntésekre"  - fogalmazott a német politikus. Schäuble meggyőződése, hogy a brit választók "a józan észre alapozva" hozzák meg döntésüket.

Ha mégis kilépnének...

Ha a népszavazáson mégis negatív döntés születik, a többi EU-tagállam "akkor sem követne el öngyilkosságot", hanem az elérhető legjobb megoldásért harcolna. Ám ez hosszú évekig tartó, nehéz tárgyalássorozatot igényelne, és olyan bizonytalanságot teremtene, amely "méregként hatna" a brit gazdaságra, az európai kontinensre és a világgazdaságra  - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK