Trump újra bevezetné a kínvallatást

2016.03.06. 19:31

Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns a törvényi szabályozás kiszélesítésével és a hatályos szabályok módosításával újra bevezetné a kínvallatást, amit még a Bush-kormányzat tiltott be 2006-ban, és 2009 óta már a CIA sem alkalmazhatja.

Donald Trump, aki jelenleg az élen áll a republikánusok elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben, elnökként módosíttatná a törvényeket, és lehetővé tenné, hogy a terroristákat kínvallatásnak vessék alá.  A New York-i milliárdos erről a Fox televízióban beszélt.

Donald Trump kész lenne törvényt módosítani, hogy újra engedélyezhessék a kínvallatástForrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Wallheiser

Trump harmadszor változtatta meg álláspontját. Korábban arról beszélt, hogy újra bevezetné a vízbe fojtást imitáló vallatást, és a terroristák családtagjait is célba venné. Később kijelentette: sohasem adna utasítást háborús bűntett elkövetésére.  Most pedig azt mondta, változtatna a szabályokon.

Már a CIA-nak sem szabad

Az Egyesült Államokban 2006-ban, a Bush-kormányzat idején tiltották be a kínvallatást, amit a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után kezdtek alkalmazni. A CIA még 2009-ig alkalmazhatta ezeket az eljárásokat,  ám Barack Obama elnök, hivatalba lépése után két nappal a CIA-nak is megtiltotta.

Az Iszlám Állam terroristáinak nincsenek szabályaik vagy törvényeik, nekünk viszont túlságosan is szigorú törvényeink vannak"  - mondta most Donald Trump. Arról beszélt, hogy elnökként elrendelné a kínvallatás gyakorlatának visszaállítását, megszegve ezzel akár a nemzetközi jogot is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK