Jobban rászáll az embercsempészekre a NATO

2016.03.06. 19:57

A NATO kiszélesíti az embercsempész-hálózatok elleni műveleteit. Jens Stoltenberg, a katonai szervezet főtitkára szerint újabb hajókat vezényelnek az Égei-tengerre.

Kiszélesíti a NATO a görög és török partok közelében az embercsempész-hálózatok ellen indított tengeri műveletet, és fokozza együttműködését az Európai Unió határvédelmi ügynökségével, a Frontex-el - mondta Jens Stoltenberg, a katonai szervezet főtitkára.

Több hajót küldenek

Az észak-atlanti szövetség újabb hajókat vezényel az Égei-tengerre a jelenleg három hajóból álló kötelék támogatására. Ami biztos, Franciaország a misszió rendelkezésére bocsátja egy hadihajóját, további részleteket azonban nem közöltek.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bejelentette: újabb hajókat küldenek az Égei-tengerreForrás: NATO

Stoltenberg szerint a NATO hajóinak működési területe ezentúl a görög és török part menti vizekre is kiterjed majd. A katonai szervezet emellett megállapodott az uniós határvédelmi ügynökséggel folytatott együttműködés részleteiről és annak további erősítéséről.

Mindenki örül neki

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős uniós biztos közleményben üdvözölte a megegyezést. Azt is írták, a megállapodás "újabb példája az EU és NATO közötti gyakorlati együttműködés fontosságának".

Az EU bízik benne, hogy a NATO-val való közös erőfeszítéseik hozzájárulnak a migrációs válság kihívásainak kezeléséhez" - írták, megemlítve, hogy a küldetés célja nem a menekülthajók feltartóztatása vagy visszafordítása, hanem az embercsempészek elleni fellépés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK