Lelassult Donald Trump előretörése

2016.03.06. 07:30

Az Egyesült Államokban az elnökjelöltségért folyó szombati előválasztásokból és jelölőgyűlésekből a republikánus táborban Ted Cruz megerősödve került ki, a demokrata elnökjelölt-aspiránsok versenyében Hillary Clinton a három választásból kettőt elvesztett. 

Maine, Kansas, Kentucky, Nebraska és Louisiana szövetségi államokban mérték össze támogatottságukat szombaton a republikánus és a demokrata elnökjelölt-aspiránsok.

Maine és Kansas államokban Ted Cruz texasi szenátor nyert, 46, illetve 68 százalékos arányban, Kentuckyban és Louisianában Donald Trump lett a győztes. 

Trump megtorpanni látszikForrás: MTI/AP/Charles Rex Arbogast

A Demokrata Párt elnökjelöltségéért küzdő Bernie Sanders Kansasben és Kentuckyban győzött, nagyon nagy arányban: Kansasben a választók 68 százaléka döntött mellette, Nebraskában pedig 55 százalékuk.

Viszont Louisianában Hillary Clinton aratott 71 százalékos győzelmet, így összességében ő szerzett nagyobb támogatást, mert ez az állam nagy létszámú delegátust küld az elnökjelölt-állító országos pártkongresszusra. A szombati választásokon Clinton 51, Sanders pedig 45 delegátust nyert meg magának. 

Az ABC News becslései szerint a republikánusoknál a szükséges 1237 delegátusból Trump 378-at, Cruz 295-öt, Marco Rubio 123-at szerzett.

A demokratáknál 2383 delegátus kell az elnökjelöltség megszerzéséhez, ebből Clintonnak már megvan 1121, Sandersnek pedig 478.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK