Tojással dobálták az orosz követséget Kijevben

Kijev, orosz nagykövetség
Kijev, 2016. március 6. Tüntetők tojással dobálják orosz nagykövetség épületét Kijevben a Nagyija Szavcsenko Oroszországban fogva tartott ukrán pilótanő szabadon bocsátását követelve 2016. március 6-án. Szavcsenko tavaly nyáron, a kelet-ukrajnai harcok idején esett a szakadárok fogságába. Azzal vádolják Oroszországban, hogy köze volt két, Luhanszk megyében aknatűzben meghalt orosz tévés halálához. (MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko)
Vágólapra másolva!
Orosz zászlót égettek és tojással dobálták tüntetők az orosz nagykövetség épületét Kijevben. A tiltakozók azt szeretnék elérni, hogy Oroszország engedje szabadon Nagyija Szavcsenkót. Az ukrán pilótanőnek az oroszok szerint köze lehetett két orosz újságíró halálához.
Vágólapra másolva!

Tojással dobálták meg tüntetők az orosz nagykövetséget vasárnap Kijevben. A tiltakozók Nagyija Szavcsenko Oroszországban fogva tartott ukrán pilótanő szabadon bocsátását követelték.

Tojással dobálták az orosz követséget Forrás: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko

Hírügynökségi jelentések szerint ezer-kétezer ember gyűlt össze az ukrán fővárosban, hogy az Oroszországban két orosz újságíró meggyilkolásában való bűnrészesség miatt bíróság elé állított ukrán helikopterpilóta szabadon bocsátását követeljék.

A tiltakozás után több százan vonultak az orosz nagykövetséghez, ahol

orosz zászlót égettek,

valamint megdobálták az épületet, amelynek több ablaka be is tört. Ketten be is másztak a kerítésen.

A tüntetők kitűzték az ukrán zászlót az épület falára, valamint egy Vlagyimir Putyin orosz elnököt mintázó bábut is felállítottak, amelyre azt írták: gyilkos.

Éhségsztrájkba kezdett

Nagyija Szavcsenkót azzal vádolják Oroszországban, hogy az Ajdar ukrán fegyveres csoport egyik helikopteren szolgáló pilótanőjeként

továbbította az ukrán hadseregnek két orosz televíziós újságíró tartózkodási helyének koordinátáit.

A két tévés 2014 júniusában ukrán aknatűzben vesztette életét.

Szavcsenko szabadon engedését követelték Kijevben, a pilótanő születésnapján is Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Az ügyész 23 évet kért Szavcsenkóra. A pilótanő a múlt héten éhségsztrájkba kezdett, mivel a bíró váratlanul március 9-re napolta el az utolsó szó jogán elmondandó beszédét.