14 befogadóközpontot nyitnak a görögök

2016.03.07. 10:06

17 400 embert lehet majd elhelyezni azon a 14 új befogadóállomáson, amelyeket a héten akarnak megnyitni Görögországban. A görög hatóságok szerint csak a macedón határnál, Idomeni környékén több mint 13 ezer menekült van. Macedónia azonban naponta csak pár száz embert enged be a területére.

14 újabb befogadóközpontot nyit meg Görögország a héten a menekültek számára - jelentette hétfőn a Kathimerini című görög napilap a kormány által a menekülthullám kezelésére múlt héten felállított válságstábra hivatkozva.

13 ezer menekült rekedt a görög-macedón határon Idomeni közelébenForrás: Anadolu Agency/Besar Ademi

A létesítményekben összesen 17 400 embert tudnak majd elhelyezni. Ezenkívül a jövő héten még egy úgynevezett hot spot - európai uniós üzemeltetésű, menekülteket regisztráló központ - megnyitása is várható.

Nem akarnak táborba menni 

A válságstáb adatai szerint hozzávetőleg 33 320 menekült és migráns tartózkodik most az országban, a vöröskereszt azonban úgy becsüli, hogy az 50 ezret is meghaladja ez a szám.

A görög szigeteken, Athénban, valamint Szalonikiben jelenleg működő regisztrációs központok és menekülttáborok csak mindössze 17 ezer embert képesek befogadni. A legtöbb menekült és migráns - több mint 13 ezer ember - a görög-macedón határon, Idomeni közelében tartózkodik.

A görög média azt jelentette, hogy a határon várakozók nem akarnak az ország távoli részein felállított táborokba menni, mert attól tartanak, hogy időközben megnyitják a határt, és lemaradnak a továbbutazásról.

Naponta pár százan léphetnek be

A macedón hatóságok vasárnap újabb korlátozást vezettek be az országba Görögország felől belépni akaró migránsokkal szemben: csak azokat engedik be, akik háború sújtotta városból érkeznek. Görög rendőrségi források szerint akik például a szíriai Aleppóból menekültek el, beléphetnek, de akik a szíriai vagy az iraki fővárost hagyták ott, azok nem, mert sem Damaszkuszt, sem Bagdadot nem tekintik háború sújtotta városnak a macedón hatóságok. Macedónia már többször szigorította a migránsok belépésének feltételeit: két hete naponta csak néhány száz szíriai, illetve iraki menekültet enged be területére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK