Hessen orrba vágta Merkelt

Germany Berlin Angela Merkel MEETING joint press conference German Chancellor media conference SQUARE FORMAT BERLIN, GERMANY - JANUARY 28:  German Chancellor Angela Merkel, is seen during a media conference after a meeting with state prime ministers, in t
Angela Merkel
Vágólapra másolva!
A bevándorlásellenes és a szélsőjobboldali pártok előretörését hozták a vasárnapi hesseni önkormányzati választások. Az Angela Merkel vezette nagykoalíciós pártok jelentősen visszaestek.  
Vágólapra másolva!

A pártlistákra leadott szavazatok előzetes összeszámolása alapján a hesseni önkormányzati választáson a két nagy párt (CDU és SPD) 5-6 százalékpontot veszített, és 30 százalék alatt végzett a 2011-es választás óta. A bevándorlásellenes AfD 13,2 százalékot kapott, miközben öt évvel ezelőtt még nem is létezett az alakulat. A Zöldek 11,6 százalékot kaptak tartományi szinten.

A hesseni önkormányzati választásokon nagyon megerősödött a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Frank Rumpenhorst

A Majna menti Frankfurtban a CDU–Zöldek városvezetésre 15 százalékkal kevesebben szavaztak, így új városvezetés lesz. A Zöldek jelentős veszteségek után immár csak a 4. politikai erőnek számítanak.

Előretört a szélsőjobboldal

Büdingenben, ahol a legtöbb menekültet fogadták be, a szélsőjobboldali Nemzeti Demokrata Párt (NPD) tört előre. A radikális párt a településen 14 százalékot kapott. Egyébként Büdingenben a liberálisok szerezték a legtöbb szavazatot, mögöttük a CDU végzett.

A CDU–SPD nagykoalíció jelentősen visszaesett Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Frank Rumpenhorst

A legutóbbi 2011-es hesseni önkormányzati választásokon a CDU 33,7, az SPD 31,5, a Zöldek 18,3 százalékot szereztek.