Laktanyákat támadtak a szélsőségesek Tunéziában

2016.03.07. 15:27

Hét civil, köztük egy 12 éves kislány is életét vesztette, amikor szélsőségesek megtámadtak egy katonai ellenőrző pontot és több laktanyát Tunéziában, a líbiai határ közelében. A hatóságok kijárási tilalmat vezettek be.  

Szélsőségesek ütöttek rajta a tunéziai hadsereg és rendőrség ellenőrző pontjain és laktanyáin a Líbiával szomszédos területen hétfőn. 

Az összecsapásokban legalább 45-en vesztették életüket,  köztük 29 támadó, a biztonsági erők 10 tagja és hét civil is – közölte a tunéziai védelmi és belügyminisztérium. A civil áldozatok egyike egy 12 éves kislány. 

A tájékoztatás szerint a támadás a líbiai határhoz közeli Ben Gardán településnél történt, egyszerre hat helyszínen zajlottak a harcok. A hatóságok a támadás során megsebesült hat szélsőségest vettek őrizetbe. 

Árkot ástak a határra

A városban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el – közölte a tunéziai belügyminisztérium.
Habíb Eszid tunéziai kormányfő rendkívüli tanácskozást tartott az észak-afrikai ország biztonsági erőinek vezetőivel a Líbiával határos térség romló biztonsági helyzete miatt – közölte a Semsz Fm.

A rádióadó úgy értesült, hogy a tanácskozáson elfogadott egyik döntés szerint nagyszabású tisztogatási akciót hajtanának végre  az ország déli részében.

Tunézia mély árkot ásott a határon, mert attól tart, hogy Líbiából, ahol az Iszlám Állam jelentős teret nyert, fegyveresek szivárognak be az országba. A tunéziai határőrizeti erőket nyugati katonai tanácsadók képezik ki. 

Beszivárognak Líbiából

A határ líbiai oldalán pedig iszlamistákat képeznek ki, akik tavaly számtalan esetben behatoltak Tunéziába. Többek között terrortámadást hajtottak végre a világhírű tuniszi Bardo Múzeumnál, illetve Szúsza városában, egy tengerparti szállodánál is. 

A múlt héten a tunéziai kormányerők a két ország határán többórás tűzharcban öt állig felfegyverzett férfit öltek meg.  A harcban a tunéziai hadsereg egyik katonája is megsebesült, egy eltévedt lövedék pedig egy ártatlan civilt is megölt. Az ország fegyveres erői február közepe óta készültségben vannak, és figyelik a líbiai határvidéket, mert "pontos értesüléseik" voltak arról, hogy feltehetően az Iszlám Állam fegyveresei megpróbálnak beszivárogni Líbiából. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK