Megrongálták Sztálin emléktábláját Szimferopolban

2016.03.07. 16:03

Vörös színű festékkel öntötték le Sztálin emléktábláját Szimferopolban. Az orosz kommunista párt mélységesen felháborodott. 

Ismeretlenek vörös színű festékszóróval lefújták Joszif Sztálin szovjet diktátor emléktábláját, és a "hóhér" szót írták mellé az Oroszország által elcsatolt Krím félsziget fővárosában, Szimferopolban. 

Az incidensről hétfőn adott hírt az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának helyi bizottsága, kifejezve mélységes felháborodását.  A pártszervezet kifejtette, hogy a most meggyalázott domborművet Sztálin 1945-ös krími látogatása, a jaltai konferencia emlékére állították. 

A pártszervezet szerint a vandálok minden bizonnyal vasárnapra virradóan követték el tettüket. Szombaton ugyanis még virágokat helyeztek el a kommunisták az 1953. március 5-én elhunyt Sztálin halálának évfordulóján. 

Szobrot akarnak Sztálinnak

Miközben Ukrajna többi területein nekiláttak a szovjet diktatúra emlékeinek felszámolásának – eddig csaknem 140 kommunista vezető emlékművét, köztük 40 Lenin-szobrot bontottak le, és utcákat keresztelnek át –, addig a krími Szevasztopolban 

az orosz kommunista párt helyi szervezete Sztálinnak akar szobrot állítani.  Ezt a krími kikötővárosban álló Lenin-szobornál másfél hónappal ezelőtt tartott nagygyűlésükön jelentették be. Állításuk szerint írásos közvélemény-kutatást végeztek, 10 225 megkérdezett szevasztopoli lakos közül 9760 jelentette ki, hogy szeretné, ha a városban emlékművet állítanának a szovjet diktátornak.

Következtetésük szerint a kezdeményezésük támogatottsága 95 százalékos az egyébként mintegy 340 ezres lakosú Szevasztopolban. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK