A tavaly novemberi párizsi merényletek áldozatául esett egyik fiatal férfi szülei beadvánnyal fordulnak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, és ebben Belgiumot azzal vádolják, hogy az állam gépezetében tapasztalható "súlyos működési zavarok" hozzájárultak a terroristák beszivárgásához Franciaországba - közölte hétfőn a család ügyvédje.

A 26 éves, jogász végzettségű Valentin Ribet 2015. november 13-án a párizsi Bataclan koncertterem elleni támadás során vesztette életét. A férfi szüleinek az ügyvédje, Samia Maktouf közleménye szerint a család azzal vádolja Belgiumot, hogy az ország védelmében és megfigyelési rendszerében tapasztalható súlyos működési zavarok elősegítették a terroristák beszivárgását Franciaországba, majd a terrortámadások elkövetését.

Százharminc halálos áldozat

A hét helyszínen elkövetett párizsi merényletek 130 halálos áldozatot szedtek, sok volt a sebesült is. A támadásokat három terroristakommandó hajtotta végre. Maktouf rámutatott, hogy a többségében belga állampolgárságú terroristák a brüsszeli Molenbeek-Saint-Jean negyedből származnak, ahol radikalizálódtak, felkészültek a dzsihádra, és előkészítették a francia területen elkövetett fegyveres akcióikat. Az ügyvéd, aki a merényletek áldozatainak több családtagját képviseli, nehezményezte, hogy a támadások után agyonlőtt Abdelhamid Abaaoud, valamint a szökésben lévő Salah Abdeslam, a merényletek értelmi szerzői szabadon utazgathattak Franciaország és Belgium között annak ellenére, hogy megfigyelték őket a belga hatóságok.

Súlyos hibák a gépezetben

Utóbbiak így nem tettek eleget kötelezettségeiknek - vélte. Ribet családja az emberi jogok európai konvenciójának második cikkelyére, az élethez való jogra hivatkozik a beadványban. A strasbourgi bíróság elvileg nem ítélkezhet olyan ügyben, amelyben a sértett nem merítette ki az összes - jelen esetben Belgiumban - rendelkezésére álló jogorvoslati lehetőséget. Az ügyvéd szerint azonban az Emberi Jogok Európai Bíróság jó eséllyel befogadhatja az ügyet, mivel a jogszabályok lehetővé teszik, hogy eltekintsenek az egyéb jogorvoslati lehetőségektől, ha bebizonyosodik, hogy az igazságszolgáltatás gépezetében súlyos hibák voltak.