Elhagyja Amerikát a Trumpot fenyegető muszlim pilótatanuló

2016.03.08. 15:09

Trump megöléséről fantáziált a Facebookon egy egyiptomi diák Amerikában, ezért idegenrendészeti eljárás indult ellene. A 23 éves, repülőgép-vezetést tanuló diák úgy döntött, önként hazamegy. A jogvédő szervezetek szerint az idegenrendészeti eljárást büntetésként használták a férfi esetében, ami nem helyes. 

„Komolyan mondom, nem érdekel, hogy életem végéig börtönben kellene lennem ennek az embernek a meggyilkolásáért, mert az egész világnak szívességet tennék.” Az Amerikában repülőgép-vezetést tanuló egyiptomi Emadeldin Elsayed az elnökjelöltségre esélyes republikánus Donald Trumpról írta ezt a Facebookon. Az után tette közzé ezt a fenyegető üzenetet, hogy Trump tavaly decemberben bejelentette: ha elnök lenne, megtiltaná a muzulmánok belépését az Egyesült Államokba. 

A poszt a titkosszolgálatok figyelmét is felkeltette. 

Több eljárás is indult a férfi ellen, de terrorcselekmény előkészülete miatt végül nem emeltek vádat. A pilótaiskolából viszont kirúgták, így megszűnt a tanulói vízuma. Idegenrendészeti eljárás indult ellene, jelenleg őrizetben van. A férfi fotója a Twitteren kering. 

Sokáig úgy tűnt, kitoloncolják az országból. A férfi végül úgy döntött, hogy önként távozik. A New York Times azt írja, hogy Elsayed „olyan gyorsan akar hazamenni, amilyen gyorsan csak lehet”. 

Trükkel tudták bezárni

Emadeldin Elsayed fenyegető mondata először a pilótaiskola igazgatójának tűnt fel, ahová az egyiptomi diák járt. Ő értesítette az FBI-t. Nem sokkal később riasztották az amerikai terrorelhárítást, a külügyminisztériumot és a Secret Service nevű titkosszolgálatot. Ez utóbbi szervezet felel egyébként Donald Trump védelméért is. 

A férfit kihallgatták, de vádat nem tudtak emelni ellene. 

A tanulóvízumot ezután csak trükkösen tudta megvonni a férfitól a külügyminisztérium. Erről a pilótaiskola igazgatója számolt be az eljárás során. Az történt, hogy az igazgatót egyik este zárás után felkeresték a titkosszolgálat ügynökei. A férfinak azt javasolták az öltönyösök, hogy rúgja ki az egyiptomi diákot, mert „Elsayed is jobban járna, ha elhagyná az országot”. Az igazgató úgy tett, ahogy az ügynökök javasolták. Másnap, amikor a kirúgásáról mit sem tudó egyiptomi férfi megérkezett az iskolához, a Bevándorlási Hivatal emberei letartóztatták, mivel nem volt rendben a vízuma – hiszen nem volt tanulói jogviszonya. 

Ez február 12-én történt, Elsayedet azóta fogva tartják. A férfi kétszer kérte az idegenrendészeti bíróságtól, hogy helyezzék feltételes szabadlábra, de mindkét kérését elutasította a bíró. 

Ügyvédje szerint nem teljesen szabályos a férfi ellen indított idegenrendészeti eljárás. 

„Nem így kellene működnie a rendszernek” – mondta a jogász, Hani Bushra. Más jogvédők is így gondolják. Szerintük Emadeldin Elsayed esete jól példája annak, hogyan használja az amerikai kormányzat büntetésként az idegenrendészeti eljárásokat olyan emberek ellen, akikről a bíróság nem mondta ki, hogy bűnösök. A hatóságok a legtöbbször muzulmánokat vegzálnak ilyen módon. 

Otthon már híres ember

A férfi kíséretet is kap hazafelé: szövetségi ügynökök szállnak fel vele a repülőre. Amerikában ugyanis az „önkéntes távozás” csak egy formája a kitoloncolásnak. Az idegenrendészeti ügyekkel foglalkozó bíróságok felajánlhatnak ilyen alkut. A hivatalos kiutasítástól ebben az esetben megmenekül az, aki elfogadja ezt az eljárást. A szövetségi ügynökök így tulajdonképpen megkönnyítik a férfi kijutását az országból. 

Donald Trump beszédet mondForrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Wallheiser

Emadeldin Elsayed egyébként azt állítja, hogy már nagyon megbánta a Facebook-bejegyzést. „Hülyeséget csináltam” – írta egyik beadványában, amit a bíróságon nyújtott be. Az ügyvédje azt mondta, hogy a férfi teljesen összeomlott, és tudja, hogy a hiba árát nagyon sokáig fizetni fogja. Úgy tűnik, gyerekkori álma sem fog megvalósulni: 

nem valószínű, hogy pilóta lehet belőle. 

Otthon, Egyiptomban viszont már híres embernek számít. Rokonai a kairói tévéket járják, fűnek-fának nyilatkoznak az ügyéről. A New York Times azt írja, hogy ezekben a tévéműsorokban a bemondók az Egyesült Államokat szapulják. Úgy mutatják be az országot, hogy ott nem tisztelik a sajtószabadságot és a muzulmánokat. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK