Elhagyja Amerikát a Trumpot fenyegető muszlim pilótatanuló

szuperkedd
VALDOSTA, GA - FEBRUARY 29: Republican presidential candidate Donald Trump speaks to supporters during a rally at Valdosta State University February 29, 2016 in Valdosta, Georgia. On the eve of the Super Tuesday primaries, Trump is enjoying his best national polling numbers of the election cycle, increasing his lead over rivals Sens. Marco Rubio (R-FL) and Ted Cruz (R-TX). Mark Wallheiser/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Trump megöléséről fantáziált a Facebookon egy egyiptomi diák Amerikában, ezért idegenrendészeti eljárás indult ellene. A 23 éves, repülőgép-vezetést tanuló diák úgy döntött, önként hazamegy. A jogvédő szervezetek szerint az idegenrendészeti eljárást büntetésként használták a férfi esetében, ami nem helyes. 
Vágólapra másolva!

„Komolyan mondom, nem érdekel, hogy életem végéig börtönben kellene lennem ennek az embernek a meggyilkolásáért, mert az egész világnak szívességet tennék.” Az Amerikában repülőgép-vezetést tanuló egyiptomi Emadeldin Elsayed az elnökjelöltségre esélyes republikánus Donald Trumpról írta ezt a Facebookon. Az után tette közzé ezt a fenyegető üzenetet, hogy Trump tavaly decemberben bejelentette: ha elnök lenne, megtiltaná a muzulmánok belépését az Egyesült Államokba.

A poszt a titkosszolgálatok figyelmét is felkeltette.

Több eljárás is indult a férfi ellen, de terrorcselekmény előkészülete miatt végül nem emeltek vádat. A pilótaiskolából viszont kirúgták, így megszűnt a tanulói vízuma. Idegenrendészeti eljárás indult ellene, jelenleg őrizetben van. A férfi fotója a Twitteren kering.

Sokáig úgy tűnt, kitoloncolják az országból. A férfi végül úgy döntött, hogy önként távozik. A New York Times azt írja, hogy Elsayed „olyan gyorsan akar hazamenni, amilyen gyorsan csak lehet”.

Trükkel tudták bezárni

Emadeldin Elsayed fenyegető mondata először a pilótaiskola igazgatójának tűnt fel, ahová az egyiptomi diák járt. Ő értesítette az FBI-t. Nem sokkal később riasztották az amerikai terrorelhárítást, a külügyminisztériumot és a Secret Service nevű titkosszolgálatot. Ez utóbbi szervezet felel egyébként Donald Trump védelméért is.

A férfit kihallgatták, de vádat nem tudtak emelni ellene.

A tanulóvízumot ezután csak trükkösen tudta megvonni a férfitól a külügyminisztérium. Erről a pilótaiskola igazgatója számolt be az eljárás során. Az történt, hogy az igazgatót egyik este zárás után felkeresték a titkosszolgálat ügynökei. A férfinak azt javasolták az öltönyösök, hogy rúgja ki az egyiptomi diákot, mert „Elsayed is jobban járna, ha elhagyná az országot”. Az igazgató úgy tett, ahogy az ügynökök javasolták. Másnap, amikor a kirúgásáról mit sem tudó egyiptomi férfi megérkezett az iskolához, a Bevándorlási Hivatal emberei letartóztatták, mivel nem volt rendben a vízuma – hiszen nem volt tanulói jogviszonya.

Ez február 12-én történt, Elsayedet azóta fogva tartják. A férfi kétszer kérte az idegenrendészeti bíróságtól, hogy helyezzék feltételes szabadlábra, de mindkét kérését elutasította a bíró.

Ügyvédje szerint nem teljesen szabályos a férfi ellen indított idegenrendészeti eljárás.

„Nem így kellene működnie a rendszernek” – mondta a jogász, Hani Bushra. Más jogvédők is így gondolják. Szerintük Emadeldin Elsayed esete jól példája annak, hogyan használja az amerikai kormányzat büntetésként az idegenrendészeti eljárásokat olyan emberek ellen, akikről a bíróság nem mondta ki, hogy bűnösök. A hatóságok a legtöbbször muzulmánokat vegzálnak ilyen módon.

Otthon már híres ember

A férfi kíséretet is kap hazafelé: szövetségi ügynökök szállnak fel vele a repülőre. Amerikában ugyanis az „önkéntes távozás” csak egy formája a kitoloncolásnak. Az idegenrendészeti ügyekkel foglalkozó bíróságok felajánlhatnak ilyen alkut. A hivatalos kiutasítástól ebben az esetben megmenekül az, aki elfogadja ezt az eljárást. A szövetségi ügynökök így tulajdonképpen megkönnyítik a férfi kijutását az országból.

Donald Trump beszédet mond Forrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Wallheiser

Emadeldin Elsayed egyébként azt állítja, hogy már nagyon megbánta a Facebook-bejegyzést. „Hülyeséget csináltam” – írta egyik beadványában, amit a bíróságon nyújtott be. Az ügyvédje azt mondta, hogy a férfi teljesen összeomlott, és tudja, hogy a hiba árát nagyon sokáig fizetni fogja. Úgy tűnik, gyerekkori álma sem fog megvalósulni:

nem valószínű, hogy pilóta lehet belőle.

Otthon, Egyiptomban viszont már híres embernek számít. Rokonai a kairói tévéket járják, fűnek-fának nyilatkoznak az ügyéről. A New York Times azt írja, hogy ezekben a tévéműsorokban a bemondók az Egyesült Államokat szapulják. Úgy mutatják be az országot, hogy ott nem tisztelik a sajtószabadságot és a muzulmánokat.