Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns változatlanul erős az amerikai Délen: két szövetségi államban, Michiganban és Mississippiben fölényes győzelmet aratott a republikánus előválasztásokon. A demokratáknál Hillary Clinton győzött Mississippiben, de alulmaradt Michigan államban Bernie Sanderssel szemben. Idahóban Ted Cruz texasi szenátor nyert.  A republikánusoknál nagy vesztes Marco Rubio.

Kedden négy szövetségi államban tartottak előválasztásokat és jelölőgyűléseket: Michiganben és Mississippiben a demokraták és a republikánusok is választottak, Idahóban és Hawaiin azonban csak a republikánusok szavaztak.

Donald Trump Michiganben a republikánus szavazatok több mint 37 százalékát szerezte meg. Mississippi államban még ennél is nagyobb,

49 százalékos aránnyal győzött.

Ugyanakkor Idaho államban Trump alulmaradt Ted Cruz texasi szenátorral szemben. A 45 éves texasi politikus - aki elsősorban az evangéliumi keresztény közösségek támogatását élvezi - a szavazatok 43 százalékával győzött, Trump a második lett, a voksok 28 százalékát szerezve meg.

Donald Trump mondott már néhány győzelmi beszédetForrás: AFP/2016 Getty Images/Joe Raedle

A republikánus pártelit erőteljes támogatását élvező 44 éves Marco Rubio floridai szenátor a keddi választásokon mindenütt az utolsó helyen végzett. Michiganben John Kasich ohiói kormányzó, Mississippiben pedig Ted Cruz texasi szenátor lett a második. 

A Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa, Hillary Clinton volt külügyminiszter és Bernie Sanders vermonti szenátor Michiganben mindvégig nagyon szoros versenyben volt, végül Sanders nyert 50:48 százalékos aránnyal. Mississippiben viszont Hillary Clinton elsöprő győzelmet aratott: a választók csaknem 83 százaléka mellette döntött.

Hillary Clinton a szuperkedden még örülhetettForrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

A választások eredménye elemzők szerint egyértelműen jelzi, hogy Trumpnak sikerült végérvényesen meghódítania a déli szövetségi államok választóit, hiszen korábban ő nyerte meg Dél-Karolinát, Arkansast, Tennessee államot, Alabamát, Georgiát és Louisianát is. Ezekben az államokban a republikánusok,

függetlenek és evangéliumi keresztények egyaránt rá szavaztak.

A republikánus pártelit erőteljes támogatását élvező 44 éves Marco Rubio floridai szenátor a keddi választásokon mindenütt az utolsó helyen végzett, Michiganben John Kasich ohiói kormányzó, Mississippiben pedig Ted Cruz texasi szenátor lett a második.

Marco Rubio vitatkozik Donald Trumppal. Rubiót hiába támogatják a republikánus vezetők, rendre alulmarad az üzletemberrel szembenForrás: MTI/EPA/Pool/HOUSTON CHRONICLE/Gary Coronado

Trump Floridában mondott győzelmi beszédet. Felszólította a Republikánus Párt vezető politikusait, hogy sorakozzanak fel mögötte. Szerinte ha a júliusi konvención őt választják elnökjelöltnek, új szavazók egész seregét hozza el az urnákhoz novemberben. Az a véleménye, hogy így sikerül neki és a republikánusoknak legyőzniük Hillary Clintont, aki feltételezhetően a demokraták elnökjelöltje lesz.

A New York-i üzletember azzal érvelt, hogy ő már bizonyított.

Szerinte ő az, aki képes új választókat is megszólítani - mondta. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy New Hampshire államban a függetlenek is neki adták a voksukat.

Donald Trump már mondott néhány győzelmi beszédetForrás: AFP/2016 Getty Images/Scott Olson

"Ne feledjük, hogy demokraták is átjönnek hozzánk, függetlenek is átjönnek, ilyesmi korábban soha nem történt" - fogalmazott Trump. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy minden héten, minden választáson nagyon sokan járulnak az urnákhoz, ami őt örömmel tölti el.

A politikai kommentátorok felfigyeltek arra, hogy Trump a mintegy egyórás sajtótájékoztatón - bár ezúttal is gúnyolódott vetélytársain -, mintha stílust változtatott volna.

Üzent legnagyobb pártbéli kritikusainak,

például Lindsey Graham dél-karolinai szenátornak és Mitt Romneynak, aki az elmúlt két napban nagyszabású Trump-ellenes kampányt folytatott. Azt mondta, minden bizonnyal megtalálja majd velük is a közös hangot, és külön megköszönte Paul Ryan képviselőházi elnöknek, hogy konzultált vele. "Nagyon bátorító volt, nagyon tisztelem Paul Ryant" - mondta ünnepélyesen Trump.