Stephen Hawking is kiállt a brit EU-tagság mellett

Stephen Hawking fizikus kép
Vágólapra másolva!
150 brit tudós, köztük Stephen Hawking közös levélben álltak ki Nagy-Britannia uniós tagsága mellett. A kutatók szerint a tudósok szabad mozgása ugyanolyan fontos, mint a szabadkereskedelem.
Vágólapra másolva!

Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus és 150 tudóstársa közös nyílt levélben állt ki Nagy-Britannia EU-tagsága mellett.

Stephen Hawking a brit EU-tagság mellett érvelt Forrás: AFP

A The Times című tekintélyes konzervatív napilap csütörtöki kiadásában megjelent felhívás aláírói a Cambridge-i Egyetem tudósai, egyben a brit tudományos akadémia szerepét betöltő Royal Society tagjai, köztük három Nobel-díjas.

Fontos a tudósok szabad mozgása

A nyílt levél szerzői szerint

és emiatt csorbulna a tudósok mozgásszabadsága. A közlemény szerint a brit tudomány legjobb kutatói közül sokan a kontinensről érkeznek, köztük olyan fiatal tudósok, akik EU-támogatást felhasználva választanak brit tudományos intézeteket kutatási tevékenységük helyszínéül.

Az aláírók szerint a tudósok szabad mozgása ugyanolyan fontos a tudomány szempontjából, mint a szabadkereskedelem a piacgazdaságok számára.

Nettó agyimportőr

A közös levelet kezdeményező tudós, Sir Alan Fersht, a Cambridge-i Egyetem kémiatudományi tanszékének professzora a The Timesnak azt mondta, hogy

Sir Alan szerint ennél is fontosabb azonban az a minőség, amelyet az európai kontinensről Nagy-Britanniába érkező tudósok hoznak magukkal.

Nem kérdéses, hogy Nagy-Britannia nettó agyimportőr - mondta a professzor, az uniós társállamokból érkező tudományos kutatókra utalva.

A cégvezetők is EU-pártiak

A csütörtökön közzétett felhívás a brit tudományos élet eddigi leglátványosabb összehangolt kiállása a brit EU-tagság mellett. A levelet a Royal Society Cambridge-ben dolgozó tagjainak

70 százaléka aláírta,

köztük Stephen Hawking, a legismertebb kortárs brit tudományos gondolkodó is.

Nemrégiben, ugyancsak a The Timesban, kétszáznál több brit, illetve Nagy-Britanniában tevékenykedő nagyvállalat vezetője támogatta egy közös nyílt levélben Nagy-Britannia EU-tagságának fenntartását.

A levelet olyan óriáscégek igazgatói is aláírták, mint a Vodafone, a Ryanair, a BP, az Airbus, valamint a BMW, a General Electric és a BASF.

Korábban a brit fegyveres erők legmagasabb rangú parancsnokai is közös levélben érveltek Nagy-Britannia EU-tagsága mellett.