Idomeniben humanitárius katasztrófa fenyeget

Refugees at Greece's Macedonian border TURKEY EUROPE REFUGEE Migration crisis CITY Greek Conflict migrant Macedonia CIVIL WAR illegal CAMP IMMIGRANT Aid Macedonian TENT human emmigrant emmigration SQUARE FORMAT
IDOMENI, GREECE - MARCH 10: Refugees wait at a makeshift camp along the Greece-Macedonia border in Idomeni village, Greece, on March 10, 2016 to cross Macedonia. Refugees are trapped at border after Macedonia closed the border for refugees. Ayhan Mehmet / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A macedón–görög határ görög oldalán kaotikus állapotokat, bizonytalanságot és dezinformáltságot, a macedón oldalon átláthatóságot és rendezettséget tapasztaltak a Migrációkutató Intézet munkatársai.
Vágólapra másolva!

A görögországi Idomeniben humanitárius katasztrófa fenyeget, mind az alapvető életfeltételek biztosítása, mind az eljárási folyamatok terén kaotikus állapotok uralkodnak. A beszámoló szerint Görögországban a menekülttáborok lakóira fizikai és pszichés kimerültség, létbizonytalanság miatt érzett aggodalom, valamint általános dezinformáltság jellemző.

A válságövezet semmilyen kézzelfogható segítséget nem kap

a központi kormányzattól, a helyi polgármesterek pedig a kormányra hivatkozva meglehetősen passzívan állnak a helyzethez.

Katasztrofális a helyzet Idomeniben Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

A politikai narratívában helyi szinten is – a kormányéval összhangban – erős a szolidaritás érvként való használata: esetükben a migránsokkal való együttérzés, valamint az „európai szolidaritás hiánya” a cselekvésképtelenség legfőbb indoka. Ezzel szemben

a macedón oldalt az átláthatóság és a rendezettség jellemezte,

a beléptetési és ellenőrzési rendszer pedig hatékony, és minden elemével a nyugat-balkáni országok közötti megállapodás pontos végrehajtását célozza.

Migrációkutató Intézet: A görögök rosszul kezelik a helyzetet Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

A macedón hatóságok ideiglenes befogadási kapacitása és eszközparkja – különösen görög összehasonlításban – kielégítő, a rendvédelmi szervek esetében kismértékben fejlesztendő – írták. Az intézet szerint Macedónia elsődleges célja a NATO- és az EU-csatlakozás, valamint a görög és a német befektetések biztosítása.

Több ezren várakoznak Görögországban Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

Érzékelhető, hogy a migránsválság kezelésében nélkülözhetetlen görög–macedón, illetve görög–török együttműködést a – történelmi okokból – fagyos kétoldalú kapcsolatok is terhelik. „A görög–macedón tapasztalatok minden korábbinál erősebben rávilágítanak arra, hogy a hatékony határvédelem kevésbé kapacitás, mintsem politikai akarat és felelősségérzet kérdése” – hangsúlyozták.