Rendőrnek álcázva vertek menekülteket

TOPSHOTS Horizontal IMMIGRATION MIGRATION AND IMMIGRATION WASTE GROUND CAMP MAKESHIFT SHELTER TENT REFUGEE IMMIGRANT DYKE A migrant walks on a embankment of earth surrounding the "jungle" migrants and refugee camp on February 19, 2016 in Calais, northern
Egy migráns a "dzsungelben"
Vágólapra másolva!
Öt francia férfit azzal vádolnak, hogy magukat rendőrnek álcázva vertek meg migránsokat Calais-ban. Korábban is többször támadtak már menekültekre, többek között egy 13 éves fiatalt is bántalmaztak.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vettek öt francia férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy magukat rendőrnek álcázva migránsokra támadtak az észak-franciaországi Calais-ban - erősítette meg pénteken a lille-i bűnügyi rendőrség az I-télé francia hírtelevízió értesülését.

A 18 és 48 év közötti férfiakat szerdán állították elő, jelenleg is kihallgatják őket, és várhatóan pénteken kerülnek a Boulogne-sur-Mer-i vizsgálóbíró elé, aki dönt a vádemelésről.

Azt kiabálta, hogy rendőrség

Az öt helyi lakost azzal gyanúsítják, hogy január 21-re virradó éjjel

megtámadtak három szíriai állampolgárt a calais-i pályaudvar közelében.

A rendőröknek öltözött támadók ellen a migránsok azonnal feljelentést tettek.

Az öt férfi a kihallgatásán beismerte, hogy vasrudakat és teleszkópos gumibotot használtak a támadáskor. Azt nem vallották be, hogy rendőrnek álcázták magukat, de annyit elismertek, hogy

és egyikük azt kiabálta, hogy rendőrség, amikor a támadáskor szembekerültek a migránsokkal. A házkutatáskor rendőrségi adóvevőket is találtak a feltételezett támadók lakóhelyein.

Tüntetést is szervezett

Az öt férfi többször is bántalmazott migránsokat. Bevallották, hogy egy órával azelőtt, hogy a három szíriait megtámadták

egy 13 éves kiskorút bántalmaztak.

A rendőrség csoportosan elkövetett lopás gyanúja miatt indított eljárást, miután a támadók nem egyszerűen megverték a sértetteket, hanem elrabolták a személyes tárgyaikat és a mobiltelefonjaikat is.

Az előállított emberek a rendőrség szerint tagadták a pénzlopást, de az egyik szíriai sértett azt közölte, hogy 4 ezer eurót loptak el tőle.

Az I-télé úgy értesült, hogy

legalább öt alkalommal rabolt ki migránsokat az ötfős csoport,

amelynek egyik tagja szervezte február 6-án a migránsellenes tüntetést Calais-ban.

Rendszeres támadások

Február 22-én a lille-i bűnügyi rendőrség

már őrizetbe vett három férfit és egy nőt,

akiket azzal vádolnak, hogy több hónapon át rendszeresen megtámadták a calais-i sátortáborban élő migránsokat.

Rendszeresen megtámadták a calais-i "dzsungelben" élő menekülteket Forrás: AFP//Philippe Huguen

Február 11-én pedig hét férfit tetten értek a rendőrök Dunkerque városa közelében a tengerparton, amikor öt iraki kurd férfit támadtak meg. Eljárás indult ellenük, jelenleg előzetes letartóztatásban vannak.