Kerry csökkenő erőszakot lát Szíriában

szíria
Musa, a 25-year-old Kurdish marksman, stands atop a building as he looks at the destroyed Syrian town of Kobane, also known as Ain al-Arab, on January 30, 2015. Kurdish forces recaptured the town on the Turkish frontier on January 26, in a symbolic blow to the jihadists who have seized large swathes of territory in their onslaught across Syria and Iraq. AFP PHOTO/BULENT KILIC / AFP / BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
A szíriai tűzszünetnek köszönhetően nyolcvan-kilencven százalékkal mérséklődött az erőszak a polgárháború sújtotta országban – állapította meg szombaton John Kerry amerikai külügyminiszter miután találkozott szaúdi kollégájával.
Vágólapra másolva!

Az amerikai diplomácia vezetője tudatta: az amerikai és az orosz megfigyelők még a nap folyamán összeülnek Ammánban, hogy megvitassák azokat az incidenseket, melyek során a damaszkuszi rezsim szerint megsértették a tűzszüneti megállapodást.

John Kerry azt is elmondta: hétfőn folytatódniuk kell a béketárgyalásoknak Genfben. A legjelentősebb ellenzéki csoportosulás tájékoztatott arról, hogy ott lesz a megbeszéléseken. Ugyanakkor azzal vádolják Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy tárgyalási pozícióját javítandó offenzívára készül.

Kerry szerint eddig hatákony volt a szíriai tűzszünet Forrás: AFP/Bulent Kilic

„Nagyon-nagyon világossá tettük, hogy az Aszad-rezsim nem használhatja ki a jelenlegi helyzetet, miközben mások jóhiszeműen tartják magukat a fegyvernyugváshoz. Ebben véges a türelmünk” – húzta alá Szaúd-Arábiában John Kerry.

Emellett Kerry a jemeni háború lezárásának lehetőségéről, és a líbiai válság rendezéséről is egyeztetett Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszterrel.