Aszad halálára várnak

2016.03.13. 07:25

Élve vagy holtan, de távoznia kell a hatalomból Bassár el-Aszad szíriai elnöknek - mondta a szíriai ellenzéket tömörítő tárgyalócsoport vezetője egy hírügynökségeknek szombaton este, kevesebb mint két nappal a Genfbe összehívott béketárgyalások előtt.

"Úgy gondoljuk, hogy az átmeneti időszak csak Bassár el-Aszad szíriai elnök bukása vagy a halála után kezdődhet meg" - jelentette ki Mohammed Allús, a fő ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság főtárgyalója. Az ötödik éve tartó polgárháború lezárását célzó átmeneti időszak "nem kezdődhet meg addig, amíg a rezsim vagy ennek a rezsimnek a vezetője a helyén van" - hangoztatta Allús egy genfi szállodában újságíróknak nyilatkozva. 

Bassár el-AszadForrás: AFP

Hat hónapig tárgyalnak

Az ENSZ által kitűzött menetrend szerint a tárgyalások hétfői kezdetétől számítva hat hónapon belül létre kell jönnie Szíriában egy átmeneti kormánynak és egy új alkotmánynak, majd a rákövetkező 12 hónapon belül parlamenti és elnökválasztásokat kell tartani. A Tárgyalási Főbizottság ragaszkodik ahhoz, hogy egy "teljes körű végrehajtó hatalommal felruházott átmeneti testületben [...] nincs helye" Bassár el-Aszadnak.

Nem akarnak elnökválasztást

A damaszkuszi kormányzat azonban elutasítja az ENSZ felszólítását az elnökválasztásra, és az Aszad távozását követelő hangokat is. Elnökválasztásról kizárólag a szíriai nép dönthet - szögezte le Valid al-Mualem külügyminiszter. A miniszter azt mondta: minden olyan kísérletet visszautasítanak, hogy az elnökválasztást bármilyen formában napirendre tűzzék Genfben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK