Kijárási tilalom több török városban

Horizontal
Jönnek a tankok
Vágólapra másolva!
Újabb városokban rendeltek el kijárási tilalmat a főként kurdok lakta délkelet-törökországi térségben.
Vágólapra másolva!

A tartományi kormányzók nyilatkozatai szerint azért korlátozzák a mozgásszabadságot a Hakkari tartományban fekvő Yüksekova, valamint a Mardin tartományban lévő Nusaybin városában, mert a török biztonsági erők az állampolgárok védelme és a közrend helyreállítása érdekében felszámolják a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) barikádjait és lövészárkait.

A térségben jelenleg Cizre, Idil és Silopi településeken, valamint Diyarbakir egyes részein van érvényben kijárási tilalom. A tilalom Yüksekovában vasárnap este 22 órától lép érvénybe. Itt a településre való be- és kilépés is tilos lesz.

Jönnek a tankok Forrás: AFP/Ilyas Akengin

Nusaybinban vasárnap éjféltől vezetik be a tilalmat. A Dogan török hírügynökség beszámolója szerint Nusaybinba már megérkeztek a biztonsági erők tankjai. A hír bejelentésével egy időben felerősödött a helyi lakosság kiáramlása. A településről február közepén indultak el az emberek, miután Efkan Ala török belügyminiszter bejelentette, hogy a kormány hamarosan Nusaybinból is kiszorítja a PKK fegyvereseit.

Június óta harcolnak

Törökország délkeleti részén két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok. A biztonsági erők tavaly decemberben kezdtek erőteljes akcióba a terrorszervezetként nyilvántartott PKK ellen. A kurdok autonómiájáért küzdő PKK 1984-ban indított kormányellenes felkelést, azóta már mintegy 40 ezren vesztették életüket a konfliktusban.