Újabb szankciók jöhetnek Irán ellen

2016.03.13. 19:39

Európai szankciókat helyezett kilátásba Irán ellen a francia külügyminiszter. Jean-Marc Ayrault szerint a múlt heti rakétakísérletekkel a perzsa állam megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát. Teherán azt állítja, hogy rakétái csak védelmi célokat szolgálnak.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter európai szankciókat helyezett kilátásba vasárnap az ezen a héten végrehajtott iráni ballisztikusrakéta-kísérletek miatt.

Teherán állítja, hogy rakétái csak védelmi célokat szolgálnakForrás: AFP

- "Ha szükséges, szankciókat hozunk" - mondta a francia diplomácia vezetője Párizsban az amerikai kollegájával, John Kerryvel tartott közös sajtótájékoztatóján, miután a brit, a német és az olasz külügyminiszterrel, valamint az európai diplomácia főképviselőjével folytattak egyeztetést.

Csak védelmi célokra

A perzsa állam egy sor rakétatesztet hajtott végre a héten, kiváltva a nemzetközi közösség aggodalmát. Az amerikai külügyminiszter szerintIrán ezzel megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatát.- "Nagyon világosan megmondtuk, hogy a rakétakísérletek részét képezik a szankcióra gyanús tevékenységeknek" - mondta John Kerry.

A BT 2231-es számú határozata szerint Iránnak tartózkodnia kell minden olyan tevékenységtől, amely nukleáris töltet hordozására tervezett ballisztikus rakétákkal kapcsolatos, így a ballisztikusrakéta-technika alkalmazásával történő rakétaindításoktól is.

Irán azt állítja, hogyrakétái csak védelmi célokat szolgálnak,és csak hagyományos robbanófejjel vannak felszerelve, nem nukleárissal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK