Lengyel miniszter: Moszkva a felelős Lech Kaczynski haláláért

szíria
Musa, a 25-year-old Kurdish marksman, stands atop a building as he looks at the destroyed Syrian town of Kobane, also known as Ain al-Arab, on January 30, 2015. Kurdish forces recaptured the town on the Turkish frontier on January 26, in a symbolic blow to the jihadists who have seized large swathes of territory in their onslaught across Syria and Iraq. AFP PHOTO/BULENT KILIC / AFP / BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
A lengyel nemzetvédelmi miniszter szerint Oroszország gerjeszti a migrációs válságot, és ugyancsak Moszkva felelős a hat évvel ezelőtti szmolenszki légikatasztrófáért - jelentette a lengyel sajtó hétfőn a tárcavezető, Antoni Macierewicz előadását idézve. A lezuhant repülőgépen volt Lech Kaczynski elnök és felesége is, rajtuk kívül még 94 személy, köztük számos magas rangú politikai, katonai, gazdasági, egyházi vezető veszítette életét.
Vágólapra másolva!

A miniszter a közép-lengyelországi Torunban rendezett biztonságpolitikai konferencián az Európát érő terrortámadásokról szólva úgy vélte, hogy

Európa destabilizációját gerjesztett migrációhullámok okozzák.

Hasonló véleményt fogalmazott meg március elején Andrzej Duda lengyel államfő, mondván: Oroszország erőteljesen bekapcsolódott a szíriai konfliktusba, gerjesztve a migrációt, megnehezítve és destabilizálva az európai helyzetet. A lengyel elnök Philip Breedlove amerikai tábornoknak, a NATO európai erői főparancsnokának szavait visszhangozta, miszerint az európai menekültválságot Oroszország szíriai bombázása okozza.

Kurd lövész nézi a szétbombázott Kobani városát Forrás: AFP/Bulent Kilic

Macierewicz kijelentette, hogy Lengyelország a katyni mészárlás révén a terrorizmus első európai áldozata lett. A miniszter a lengyel tartalékos tisztek 1940-es tömeggyilkosságára utalt, amikor az NKVD szovjet állambiztonsági szervezet a Szmolenszk melletti katinyi (Katyn) erdőben és más helyszíneken mintegy 22 ezer lengyel hadifoglyot és civilt végzett ki.

A miniszter beszélt arról is, hogy a katyni mészárlás körülményeinek teljes körű felderítését Lech Kaczynski néhai lengyel államfő szorgalmazta.

Ez olyan reakciót váltott ki, melynek ára az egész lengyel politikai elit halála lett

- utalt a miniszter a Tu-154-es lengyel kormánygép Szmolenszk mellett bekövetkezett katasztrófájára. "Szmolenszk után kimondhatjuk: a terrorizmus első nagy áldozata lettünk a mai, a szemünk előtt lejátszódó konfliktusban is" - tette hozzá.

"Kétségtelen, hogy annak, ami Szmolenszk felett történt, az volt a célja, hogy Lengyelországot megfosszák attól a vezetésétől, amely a függetlenséghez vezette nemzetünket" - érvelt Macierewicz.
A szmolenszki légikatasztrófában Kaczynski elnök és felesége mellett további 94 személy, köztük számos magas rangú politikai, katonai, gazdasági, egyházi vezető veszítette életét.

A Szmolenszknél lezuhant gép roncsai. A lengyel védelmi miniszter szerint Lech Kaczynski a katyni mészárlás felderítését szorgalmazta, emiatt kellett meghalnia Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Iliya Pitalev

A Macierewicz vezette nemzetvédelmi tárca februárban új bizottságot állított fel a légikatasztrófa vizsgálatára. A miniszter úgy látja: az eddigi lengyel- és oroszországi vizsgálatok alapvető tényeket és információkat hallgattak el, amelyek lényegesen módosítják az események megítélését.

A katasztrófa okait illetően az orosz és a lengyel vizsgálóhatóságok eddig eltérő részeredményekre jutottak, Oroszország a lengyel pilótákra hárította a teljes felelősséget. A bűnügyi vizsgálat mindkét országban jelenleg is folyik, ezeket az orosz szövetségi nyomozó bizottság, illetve a lengyel katonai ügyészség folytatja. Az orosz nyomozás lezárásának határidejét eredetileg múlt csütörtökre tűzték ki, a lengyel hatóságokat azonban egyelőre nem értesítették ennek eredményéről.