Macedónia visszaküldi a menekülteket

2016.03.15. 08:24

A macedón hatóságok elkezdték visszaküldeni azokat a menekülteket, akik hétfőn indultak el az Idomeni melletti táborból. A Macedón elnök szóvivője nagyméretű illegális határátkelésre tett kísérletnek nevezte a migránsok akcióját.

Elkezdték visszaküldeni Görögországba azokat a migránsokat, akik hétfőn, elhagyva a görög-macedón határon fekvő idomeni sátortábort, bejutottak Macedóniába - közölte egy macedón rendőrségi forrás. Azt nem részletezte, hogyan küldik vissza Görögországba a több száz embert.

A macedón határ melletti táborukból útnak indult migránsok egy folyón kelnek át, hogy bejussanak MacedóniábaForrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

Ivica Bocevski, Gjorge Ivanov macedón elnök szóvivője a történteket "nagyméretű illegális határátkelésre tett kísérletnek" nevezte, és hangsúlyozta, hogy Macedónia "nem fogja engedni a balkáni útvonal újbóli megnyitását". 

Le van zárva"  - jelentette ki.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter közben dicsérte a macedón hatóságok munkáját. Úgy fogalmazott, hogy miközben Macedónia nem tagja az Európai Uniónak, sokkal jobban védi stabilitását,  mint egyes uniós országok.

Az újságírókat is őrizetbe vették

Hétfőn több mint ezer menekült indult el a görög–macedón határon lévő táborból, ahol az elmúlt hetekben több mint 14 ezren zsúfolódtak össze embertelen körülmények között. Az Origo tudósítója a helyszínen megszerezte azt a levelet, amelyben indulásra biztatják egymást a várakozók. 

A macedón hatóságok őrizetbe vettek mintegy 80 újságírót és fotóriportert is, akik a határon átkelő menekülteket kísérték. A macedón rendőrség őket határsértéssel gyanúsította meg. Sokukat este 10 óráig tartottak őrizetben, azután bírság ellenében elengedték őket.

A macedón belügyminisztérium szóvivője azzal indokolta az újságírók viszonylag lassú elengedését, hogy az aktivisták és olykor a menedékkérők is újságíróknak adják ki magukat, ezért mindenkit egyesével ellenőriztek.

Előállították az MTI fotóriporterét is, aki elmondta, hogy a rendőrség közölte az újságírókkal, hogy 260 eurós bírság ellenében elhagyhatják Macedóniát,  ahova fél évig nem térhetnek vissza. 

Az MTI munkatársa azt is elmondta, hogy két kisebb folyón átkelve követte a tömeget, és a második folyó átlépése után nem jelezte semmi, hogy macedón területre léptek volna, ezért az újságírók tudtukon kívül  keresztezték a görög-macedón határt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK