Egy éve él az isztambuli reptéren egy szír menekült

Vágólapra másolva!
Több mint egy éve él az isztambuli repülőtér problémás utasok számára fenntartott részén egy szír menekült. Malajziából kiutasították, Törökország pedig megtagadta, hogy belépjen az országba.
Vágólapra másolva!

A török hatóságok megtagadták a belépést Törökországba egy szíriai menekülttől, aki emiatt több mint egy éve kénytelen az isztambuli repülőtéren élni. Helyzete kísértetiesen hasonlít a Terminál című hollywoodi film főhőséhez.

Az esetre az Amnesty International nemzetközi jogvédő csoport derített fényt. A szervezet úgy vélte, Fádi Manszúr "önkényes fogvatartás" áldozata lett, és felszólította a török hatóságokat, hogy

engedjék a férfit török területre lépni

az úgynevezett átmeneti védelem értelmében.

Sötétben aludna

Az Amnesty International adatai szerint Manszúr 2012-ben menekült el a háború elől Szíriából Libanonba, majd onnan Malajziába utazott.

Miután a délkelet-ázsiai országból kiutasították és 2015. március 15-én az isztambuli repülőtéren őrizetbe vették, az Atatürk légikikötő "problémás utasok" számára fenntartott részén tartották fogva.

Az ablaktalan és állandóan kivilágított teret

tavaly novemberben hagyhatta el,

hogy Libanonba utazzon, onnan azonban visszafordították Isztambulba.

Manszúr a jogvédő egyesület videóján azt mondta, hogy jelenleg

A jogvédő szervezet "kegyetlennek, embertelennek és lealacsonyítónak" minősítette a férfival szembeni bánásmódot.

Mint a filmben

A Steven Spielberg rendezésében 2004-ben készült Terminál című mozifilmben Tom Hanks egy külföldi turistát alakít, aki a New York-i J.F. Kennedy repülőtéren reked, miután papírjai az országát megrázó forradalom következtében érvényüket vesztik.

Az alkotást az iráni Mehran Karimi Nasszeri története inspirálta,

aki kénytelen volt tizennyolc évet eltölteni a párizsi Roissy légikikötőben.