Megvan Obama jelöltje a legfelsőbb bíróságba

Vágólapra másolva!
Washington szövetségi fellebbviteli bíróságának bíráját, Merrick Garlandot jelölte Barack Obama a legfelsőbb bíróság új tagjának. A republikánusok azonban biztosan elutasítják az elnök jelöltjét. 
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök bejelentette szerdán, hogy az amerikai főváros szövetségi fellebbviteli bíróságának bíráját, Merrick Garlandot jelöli a pár héttel ezelőtt elhunyt Antonin Scalia helyére a legfelsőbb bíróság új tagjának.

Az elnök korrektséget kért a republikánusoktól, akik már a jelölés előtt azt ígérték, hogy egyetlen jelölt kinevezését sem támogatják majd.

Mivel a kilenctagú legfelsőbb bíróság az alkotmánybíróság szerepét tölti be, és az amerikai társadalmat érintő lényeges kérdésekben hoz döntéseket, ezért

mindig éles politikai vita kíséri egy-egy új főbíró jelölését és kinevezését.

Ez várható Merrick Garland jelölése után is. Ráadásul Scalia halála előtt a legfelsőbb bíróságban a konzervatívoknak 5-4 arányú többségük volt, halálával ez az arány 4-4-re módosult.

Garland készen áll

Obama a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében tartott ceremónián jelentette be Garland jelölését. Az amerikai elnök a ceremónián azt mondta, hogy komolyan vette a jelölési folyamatot és egy komoly embert és példás bírót választott jelöltjéül.

- Olyan jelöltet választottam, aki nem csupán Amerika egyik legélesebb eszű jogásza, hanem egyúttal olyasvalaki is, aki a

- fogalmazott az elnök. Egyúttal hangsúlyozta, Garland készen áll rá, hogy azonnal megkezdje a munkát a legfelsőbb bíróságon.

Mérsékelt jogászként ismerik

Merrick Garland 63 éves, a Harvardon végzett jogász és hosszú ideje a szövetségi fővárosban, Washingtonban dolgozik,

a főváros fellebbviteli bíróságának főbírája.

Korábban dolgozott az igazságügyi minisztériumban, volt ügyész is.

Karrierje során mindvégig mérsékelt jogászként tartották számon, akinek sikerült megnyernie republikánus és demokrata párti politikusok támogatását egyaránt.

Elvi kérdés a rebulikánusoknak

Bár Merrick Garland elismert jogász, az ellenzéki republikánusok az idei elnökválasztési évre hivatkozva már a jelölés előtt közölték: elutasítanak minden, a demokrata párti obama Obama által állított jelöltet.

A republikánusok ugyanis azt szerették volna, ha az új főbírót már a következő elnök javasolja.

Barack Obama bejelentése után Mitch McConnell, Kentucky szenátora, a szenátus republikánus többségének vezetője máris közölte: "az elnök alkotmányos joga a jelölés, és a szenátus alkotmányos joga, hogy ellenőrizze az elnököt".

McConnell ezzel gyakorlatilag elutasította az elnök jelöltjét.

- fogalmazott a republikánus szenátor, és újságíróknak még egyszer megerősítette, hogy a választási évben nem áll szándékában találkozni Obama elnök főbírójelöltjével.