Elkapták Salah Abdeslamot

brüsszel elkapás párizs merénylet
Belgian policemen stand guard the road during a police action in the Molenbeek-Saint-Jean district in Brussels, on March 18, 2016. A police operation was underway on March 18, in the Brussels area home to key Paris attacks suspect Salah Abdeslam whose fingerprints were found in an apartment raided this week, the federal prosecutor's office said. / AFP / BELGA / Jan Nagels / Belgium OUT
Vágólapra másolva!
A belga rendőrség elfogta Salah Abdeslamot, a párizsi merényletek fő kitervelőjét és két másik gyanúsítottat egy péntek délutáni razziában. Kedden már közel jártak a terroristához, akkor a búvóhelyét rohamozták meg, de sikerült elmenekülnie. A péntek délutáni műveletben Salah Abdeslamot lábon lőtték, valamint egy másik ember is megsebesült. Az akció jelenleg is tart, egy terrorista ugyanis elbarikádozta magát.
Vágólapra másolva!

A belga rendőrség több hónapnyi nemzetközi hajtóvadászat után elkapta a 26 éves Salah Abdeslamot, a párizsi merényletek értelmi szerzőjét, az Iszlám Állam tagját. A BBC cikke szerint a rendőrség Molenbeekben razziázott péntek délután, a helyiek lövéseket és robbanásokat is hallottak.

A helyszínen rendőrségi helikopterek köröznek.

A műveletben két ember megsérült, egyikük Salah Abdeslam volt, akit lábon lőttek. A hírt megerősítette a belga menekültügyi és migrációs államtitkár is.

Ahmed El Khannouss molenbeeki alpolgármester tájékoztatása szerint a rendőrségi razzia jelenleg is zajlik, egy másik gyanúsított ugyanis elbarikádozta magát egy helyi iskolától néhány méterre. Nem sokkal hét óra előtt újabb gránátrobbanásokat lehetett hallani.

A helyi lapok információi szerint a lakás, ahol Salah Abdeslam meghúzta magát, az egyik barátjának az anyjáé.

Forrás: MTI/EPA/Laurent Dubrule

Egy szemtanú, aki látta, ahogy Abdeslamot leterítették a rendőrök, így mesélt a történtekről a belga RTL televíziónak.

„Hirtelen pánik tört ki, és mindenki kiabálni kezdett. Egyszer csak észrevettem egy futó férfit, akit kommandósok üldöztek. Több lövést is leadtak az irányába, végül az utca sarkán összeesett, csak 100 méterre tőlem. Minden nagyon gyorsan történt. Hirtelen elcsendesedett a környék, pár perc múlva pedig meg is érkezett a mentő és egy tűzoltóautó" – mondta.

Hollande és Michel esti sajtótájékoztatójukon együtt mondtak köszönetet a belga biztonsági erőknek. Michel megerősítette, hogy három személyt fogtak el, és egyikük Salah Abdeslam. Hollande-nak, mint mondta, kétsége sincs afelől, hogy Belgium gyorsan kiadja Abdeslamot Franciaországnak, hogy bíróság elé állíthassák a november 13-i terrorcselekményekben játszott szerepéért.

Orbán Viktor is reagált

Az elfogás közben brüsszeli sajtótájékoztatót tartó Orbán Viktor úgy reagált: mindent olyan hír, ami arról szól, hogy terroristákat sikerül elfogni, jó hír az európai polgároknak, és „megerősít minket abban, hogy elsőbbséget élvez a terror elleni együttműködés”.

Salah Abdeslamot hónapok óta keresték a rendőrök, kedden majdnem elkapták, de a férfinak akkor még sikerült elmenekülnie Forrás: AFP/Dsk

A magyar kormányfő hozzátette: a törökök is arra kérték Európát, hogy támogassák a terror elleni küzdelmüket, és Brüsszel is számít Ankara együttműködésére a kérdésben.

Már többször meglépett

A belga hatóságok nem először bukkantak Abdeslam nyomára, de eddig nem sikerült elfogni. Február közepén a La Derniére Heure című belga napilap azt írta, hogy a terrorista a merényletek után még legalább húsz napig Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében bujkált egy lakásban. A helyszínen TATP, vagyis triaceton-triperoxid nyomait találták, valamint három, kézzel készített övet, amik alkalmasak robbanószer tárolására. Legutóbb kedden bukkantak Abdeslam nyomára, amikor a rendőrség megrohamozta a búvóhelyét, akkor azonban sikerült elmenekülnie.

Több hónapnyi kudarc

A szökésben lévő Salah Abdeslamot annak ellenére sem sikerült eddig kézre keríteni, hogy a terrortámadásokat követően Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. A belga rendőrség által első számú közellenségként aposztrofált fiatalember két testvére közül Ibrahim öngyilkos merénylőként robbantotta fel magát a párizsi Bataclan koncertteremben, a másikat, Mohamedet pedig még a merényletsorozatot követő hét végén őrizetbe vették Molenbeekben.
A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett merényletsorozatnak százharminc halálos áldozata volt.

Forrás: MTI/EPA/Laurent Dubrule

Végig Brüsszelben volt

Brüsszel Molenbeek nevű kerülete a terroristák és a radikálisok egyik központja lett, fél óra alatt bármilyen katonai fegyvert és robbanóanyagot is be lehet szerezni. A helyi fiatalok között 37 százalékos a munkanélküliség, sokan csatlakoznak az Iszlám Államhoz, a helyi mecsetekből pedig ömlik a dzsihádista propaganda. A belga kormány megpróbálja megelőzni a bajt, de eddig nagyon kevés eredményt értek el. Erről bővebben itt olvashat.