Hivatalosan is döntött a Most-Híd vezetése, beszállnak a szlovák kormányba. A pártnak két minisztere és öt államtitkára lesz.

A Most-Híd párt része lesz a most formálódó négypárti új szlovák kormánynak. Erről hivatalosan szombaton döntött a magyar és szlovák tagsággal rendelkező párt Országos Tanácsa - közölte az 50 tagú vezető testület ülése után Bugár Béla, a Most-Híd elnöke.

Stabil lehet a koalíció

Bugár szerint a Most-Híd azért lép koalícióra a korábban elutasított Smerrel, mert

az általuk eredetileg preferált jobboldali koalíció nem jött létre.- "Hetvenkét mandátummal nem lehet stabil kormányt létrehozni" - jegyezte meg Bugár. Ezzel arra utalt, hogy a választások után az ellenzéki pártok által lehetséges partnernek mondott SNS közölte: csak a Smerrel hajlandó koalícióra lépni.

Bugár szerint, mint a leendő koalíció minden tagja, a Smer is engedni kényszerült bizonyos területeken, és ezért jöhet létre ez a bal-jobb koalíció, amely szerinte stabil lehet és megakadályozhatja a szélsőségesek előretörését az országban.

Mérsékelt többségük lesz

A két hete megtartott választáson nyolc párt, köztük a sajtó által fasisztának minősített Mi Szlovákiánk - Néppárt, jutott be a 150 tagú törvényhozásba. Ez utóbbival az egyik oldal sem akar közösködni.

A jobboldali ellenzék csak úgy alakíthatott volna mérsékelten többségi kormányt, ha csatlakozik hozzá az SNS. Miután azonban az SNS elfogadta a Smer meghívását a kormányalakítási tárgyalásokra, a Híd és a Háló is megváltoztatta álláspontját és ők is tárgyalni kezdtek a Smerrel. A négy pártnak mérsékelt többsége lesz a parlamentben.

A program alapján mondjanak ítéletet

Az Országos Tanács 50 tagja közül az ülésén 44 vettek részt. Közülük a kormányba lépést 41-en szavazták meg, hárman ellene voksoltak. Bugár Béla és Lucie Zitnanská, a párt alelnöke, az OT döntését azzal magyarázta, hogy a koalícós szerződésbe a Híd-program prioritásainak 90 százalékát sikerült bevinnie.

- "A puding próbája az evés" - jelentette ki Bugár arra válaszolva, milyen biztosítékok vannak a Híd által meghatározott prioritások teljesítésére. "A jövő attól függ, mit sikerül teljesíteni programunkból. Ha nem tudjuk teljesíteni programpontjainkat, tudjuk, mit kell csinálnunk" - szögezte le.

Arra kérte az embereket, hogy a program teljesítése alapján mondjanak majd ítéletet a Most-Hídról.

Két miniszter, öt államtitkár

A várhatóan Robert Fico, a Smer elnöke vezette új 15 tagú kabinetben a vegyes pártnak két miniszteri tárcája és öt államtitkára lesz. A pártelnök konkrét neveket ezúttal sem mondott.

Hivatalosan nem megerősített értesülések szerint az igazságügyi minisztérium élére Lucie Zitnanskát, míg a környezetvédelmi tárca élére Solymos Lászlót jelöli majd a párt.

Bugár szerint ez a pártelnökség jogköre, és a nevek néhány napon belül ismertek lesznek.