Lemondatnák a képviselőt, aki ősemberekhez hasonlította a menekülteket

Salzburg Ausztria menekültek
Vágólapra másolva!
A Zöldek Pártja lemondatná azt az osztrák képviselőt, aki a neandervölgyiekhez hasonlította a menekülteket. Robert Lugar szerint az Ausztriába érkező migránsokat lehetetlen integrálni a társadalomba.
Vágólapra másolva!

Lemondásra szólított fel szombaton a Zöldek pártja egy osztrák törvényhozót, amiért a neandervölgyi ősemberekhez hasonlította a menekülteket, akik szerinte sárba tiporják a nők jogait.

Robert Lugar, a populista ellenzéki Team Stronach párt frakcióvezetője a parlament előtt, később pedig egy közleményben is úgy fogalmazott, hogy az Ausztriába érkező menekültek és migránsok többsége tanulatlan, vallásilag elvakult, fanatikus és lehetetlen integrálni a társadalomba.

Lugar azt is hozzátette, hogy

Napi 3200 menekültet fogadnak

Ausztriába tavaly 90 ezren nyújtottak be menekültkérelmet, és szeptembertől az év végéig mintegy

800 ezren utaztak át az országon

azért, hogy Németországba jussanak.

Menekültek a salzburgi vasútállomáson Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

Válaszul Bécs január végén úgy döntött,

idén összesen 37 500 embert fogadnak be Ausztriába,

naponta legfeljebb 3200 menedékkérő léphet be az országba, és az osztrák hatóságokhoz a déli határnál naponta legfeljebb 80 menedékjogi kérelmet nyújthatnak be.

Menekültellenes retorika

Ausztria egyoldalú intézkedéseit az Európai Unió tagországainak számos vezető politikusa, mások mellett Angela Merkel német kancellár is nehezményezte,

Brüsszel pedig törvénytelennek minősítette.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) szövetségében kormányzó kabinet erőteljesen menekültellenes retorikát alkalmaz egyebek mellett azért, hogy kifogja a szelet a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vitorlájából, amely a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a választók több mint harminc százalékának támogatottságát bírja.

Így a menekültellenes párt közel tíz százalékponttal előzi meg a centrista kormánypártokat.

A Team Stronach, amelynek a 2013-as parlamenti választásokon 5,3 százalékos eredménnyel épphogy sikerült átlépnie a parlamenti küszöböt, az FPÖ farvizén evezve és szélsőséges retorikáját alkalmazva próbál szavazókat szerezni.