Abdeslam perelne egy francia ügyészt

brüsszel elkapás párizs merénylet
Belgian policemen stand guard the road during a police action in the Molenbeek-Saint-Jean district in Brussels, on March 18, 2016. A police operation was underway on March 18, in the Brussels area home to key Paris attacks suspect Salah Abdeslam whose fingerprints were found in an apartment raided this week, the federal prosecutor's office said. / AFP / BELGA / JAN NAGELS / Belgium OUT
Vágólapra másolva!
Pert kíván indítani hétfőn egy párizsi ügyész ellen a 130 halálos áldozatot követelő, Párizsban elkövetett terrortámadások kitervelésével és összehangolásával vádolt Salah Abdeslam. Azt mondja, hogy François Molins "megsértette a nyomozás titkosságát".
Vágólapra másolva!

François Molins a szombati sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a pénteken elfogott Salah Abdeslam mit mondott kihallgatásán a belga nyomozó hatóságoknak. A 130 ember életét követelő merényletsorozat megtervezésével gyanúsított férfi ügyvédje szerint ez hiba volt: sérültek Abdeslam jogai.

Az eset miatt a terrorizmussal gyanúsított Abdeslam

akár pert is hajlandó volna indítani

- mondta az ügyvéd.

"A kihallgatás bizonyos részeinek egy sajtótájékoztató keretében való felolvasása a szabályok megsértését jelenti" - húzta alá Sven Mary. Hozzátette: eddig senki sem szivárogtatott ki részleteket a nyomozásról, legfeljebb az eljárás várható lépéseiről vagy a gyanúsított egészségi állapotáról és a szükséges orvosi kezelésekről.

"Kulturális különbségek"

A belga ügyvéd François Molins eljárási módját is bírálta. Véleménye szerint a francia ügyésznek nem lett volna szabad a belga eljárás korai szakaszában bármiről is tájékoztatást adnia. "Szemmel láthatóan kulturális különbség van a bírák körében Belgium és Franciaország között a sajtó tájékoztatását illetően" - tette hozzá.

Abdeslam elfogásakor utcákat zártak le a belga rendőrök Forrás: AFP/Jan Nagels

Sven Mary szombaton a közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy Abdeslam, aki "együttműködik" a belga igazságügyi szervekkel, elutasítja kiadatását Franciaországnak. Ha a kiadatás elutasítása ténylegesen megtörténik, az csak azt jelenti, hogy a belga szervek nem tudják gyorsan és egyszerűen átadni a férfit a francia hatóságoknak, hanem

hetekig is eltarthat az eljárás.

A belga ügyészség közölte, Abdeslam és a vele együtt őrizetbe vett férfi ellen "terrorista gyilkosságban való részvétel" jogcímén emeltek vádat.

Van, amit beismert

A marokkói bevándorló családban született és Brüsszelben nevelkedett 26 éves francia állampolgár a kihallgatás során bevallotta, hogy Párizsban tartózkodott tavaly november 13-án, a terrortámadások napján.

Abdeslamot és egyik bűntársát, a szíriai és belga hamis papírokat és Mounir Ahmed Alaaj, valamint Amine Choukri neveket használó férfit pénteken a brüsszeli Molenbeek negyedben fogták el, mindössze néhány száz méterre Abdeslam szüleinek házától. Abdeslamot, akit a hatóságok lábon lőttek az akció során, egy fokozottan őrzött börtönbe szállították a nyugat-belgiumi Brugge városában.