Líbiában is migránsokat mentettek

Líbia hajókatasztófa
Rescued migrants talk to a member of the Malta Order after a fishing boat carrying migrants capsized off the Libyan coast, is brought ashore along with 23 others retreived by the Italian Coast Guard vessel Bruno Gregoretti at Boiler Wharf, Senglea in Malta on April 20, 2015. More than 700 people are feared dead following the capsize off Libya of a fishing boat that had been crammed with migrants trying to reach Europe. AFP PHOTO / MATTHEW MIRABELLI --- MALTA OUT
Vágólapra másolva!
Mintegy hatszáz migránst mentettek ki négy, hajózásra szinte alkalmatlan tákolmányról a hét végén a líbiai partok közelében, a vízi járműveken kilenc holttestet találtak a hatóságok - közölte Malek Merszit, a líbiai Vörös Félhold nevű segélyszervezet szóvivője vasárnap.
Vágólapra másolva!

A líbiai parti őrség szerint 586 menekültet sikerült biztonságba helyezni, közöttük hatvan nőt és tizenegy gyermeket. A hajónak nem nevezhető lélekvesztőik a Tripolitól mintegy 45 kilométerre nyugatra fekvő Závíja városánál kerültek bajba.

Ajúb Kászem, a líbiai haditengerészet szóvivője azt mondta, hogy a kimentett migránsok többsége afrikai és ázsiai.

A legtöbben szudáni és bangladesi állampolgárok.

A szóvivő azt mondta, hogy az egyik hajón lökdösődés alakult ki a tömegben, és emiatt felborult.

Korábban is haltak már meg menekültek és migránsok Líbia közelében Forrás: AFP/Matthew Mirabelli

Az észak-afrikai országban Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és megölése után kaotikus állapotok alakultak ki, ez kedvező az embercsempészeknek.

Líbiában több fegyveres csoport küzd az ország ellenőrzéséért, és az ország egy részén megvetette lábát az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet is. Az országban jelenleg két kormány és két rivális parlament működik,: az egyik Tripoliban, a msáik Tobrukban.

A nemzetközi közösség az utóbbit ismeri el.

A káoszt kihasználva az Olaszországtól mindössze háromszáz kilométerre lévő líbiai partokról már eddig is több ezren indultak útnak Európába.