A meglévő 72 ezer mellé még 54 ezer szír menekültet lehet áthelyezni a törökországi táborokból az Európai Unió területére - döntöttek Brüsszelben. Az áttelepítés nem kötelező, de a tagállamok kedvezményt kapnak, ha elvállalják. 

Áthelyezés helyett törökországi áttelepítésre használja majd az Európai Unió azt az 54 ezres kvótát, amit eredetileg arra ajánlottak fel, hogy Magyarország területéről elvigyék a menekülteket – döntött az Európai Bizottság.

Megérkeznek a válság megoldásában segítő török tisztek GörögországbaForrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Sztratisz Balaszkasz

Magyarok helyett 

Brüsszel tavaly határozott arról, hogy összesen 160 ezer menekültet helyez át a válsággal legjobban sújtott országokból más uniós tagállamokba. Az eredeti terv szerint ebből 54 ezer embert Magyarországról vittek volna el, de a kerítés építése után megváltozott útvonal miatt erre végül nem volt szükség. Miközben Olaszországból és Görögországból, ha döcögősen is, de megindult az áthelyezés, az 54 ezres kvóta sorsa bizonytalan volt.

Az Európai Bizottság most úgy döntött, hogy módosítja az eredeti terveket, és a kvótát arra is fel lehet használni, hogy Törökországból szír menekülteket telepítsenek át az Európai Unió területére. Azoknak a tagállamoknak, amelyek ezt önként vállalják, kevesebb menekültet kell átvenniük más uniós tagállamokból.

Megállapodtak

A javaslatra a múlt heti EU-török megállapodás miatt volt szükség, amelyben az Európai Unió megígérte, hogy minden egyes visszaküldött menekültért cserébe átvesz egy szír menedékkérőt Törökország területéről.