Kerítést akar a magyar határra az osztrák belügyminiszter

Horizontal Hungarian Interior Minister Sandor Pinter (L) speaks with Austria's Interior Minister Johanna Mikl-Leitner prior to a Justice and Home Affairs Council, at the European Council in Brussels on March 10, 2016.
EU interior ministers were set to mee
Pintér Sándor ésJohanna Mikl-Leitner egy belügyminiszteri tanácskozáson Brüsszelben
Vágólapra másolva!
A Magyarország felől érkező embercsempészet korlátozására a magyar–osztrák határon is kerítést építene az osztrák belügyminiszter, a burgenlandi tartományi vezető pedig ugyanezen a szakaszon állandó határellenőrzést szorgalmaz.
Vágólapra másolva!

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter az osztrák közszolgálati televízió adásában megerősítette, hogy Ausztria határát továbbra is védeni fogják, és

amennyiben szükséges, további kerítéseket építenek,

újabb konténereket állítanak fel, és több rendőrt, valamint katonát állítanak szolgálatba. Mikl-Leitner közlése szerint jelenleg naponta átlagosan száz menedékkérelmet adnak be Ausztriában, és amennyiben folytatódik ez a tendencia, már ősszel elérik a befogadás 37 500-as felső határát. Emiatt a miniszter további intézkedéseket helyezett kilátásba.

Pintér Sándor és Johanna Mikl-Leitner egy belügyminiszteri tanácskozáson Brüsszelben Forrás: AFP//Emmanuel Dunand

Gyorsított kitoloncolás

Johanna Mikl-Leitner arról is beszélt, hogy felgyorsítják azoknak a menekülteknek a kitoloncolását, akiknek a menedékkérelmét elutasították. A pár óráig tartó eljárást a spielfeldi központhoz hasonló, határ menti regisztrációs központokban fogják lefolytatni. Tervei szerint

a határról közvetlenül biztonságos országokba küldhetik az embereket,

még akkor is, ha menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában.

60 ezer kérelem vár elbírálásra

– jelentette ki a tárcavezető, hangsúlyozva, hogy a menekültek nem választhatják meg, melyik országba szeretnének menni. Jelenleg 60 ezer menedékkérelmet még nem dolgoztak fel, ezek elbírálási ideje átlagosan hét hónap. A januárban hozott osztrák döntés szerint naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztriába, és

a déli határnál legfeljebb 80 menedékkérelem nyújtható be.

Egy korábbi döntés szerint idén legfeljebb 37 500, 2019-ig összesen mintegy 130 ezer migránst engednek be az országba. Tavaly 89 ezer kérelmet nyújtottak be.

Órákon belül döntenek a kitoloncolásról Forrás: AFP/NurPhoto/Guillaume Pinon

A következő útvonal

Mikl-Leitner szerint amennyiben a stájerországi Spielfeld mellett, a tiroli Brenner-hágónál lévő átléptetőhelyet is megnyitják, mindkét határátkelőnél napi 40-40 kérelmet fogadnak majd. A miniszter szorgalmazta a kelet-balkáni útvonal lezárását, és úgy vélte, hogy a Törökországgal kötött megállapodás nem oldja meg a helyzetet. Indoklása szerint a menekültek a görög–macedón határzár miatt Bulgária felé kerülnek, ez „lehet a migránsok következő útvonala”.

Szorosabb együttműködés kell Magyarországgal

Hans Niessl burgenlandi tartományi vezető a Kurier hétfői számának adott interjújában úgy vélte: a bűnügyi statisztika szerint Burgenland a legbiztonságosabb ausztriai tartománynak számít ugyan, azonban „tudvalevő”, hogy

az embercsempész-maffia „ingajáratot” üzemeltet Budapest és Bécs között,

fejenként 600 és 1000 euró közötti összegekért szállítja az embereket. „Ennek tudatában helyi lakosként már nem érzem magam annyira biztonságban” – mondta a szociáldemokrata politikus. Úgy vélte, hogy Burgenlandban is a stájerországihoz hasonló határ menti regisztrációs központot kellene kiépíteni. Elmondása szerint jelenleg a tartományi rendőrség akkor végez határellenőrzést, amikor a csempészmaffia éppen aktív. Úgy vélte, hogy a csempészet elleni küzdelem sikere a határon átnyúló összefogásban rejlik, ezért szorosabb együttműködést szorgalmazott Magyarországgal.