A harmadik merénylő évek óta az Iszlám Állam dzsihadistája

Vágólapra másolva!
Az első hírek arról szóltak, hogy Brüsszelben szerda délelőtt elfogták a 24 éves férfit, később kiderült, hogy nem őt kapcsolták le, Najim Laachraoui továbbra is szökésben van.
Vágólapra másolva!

A La Derniére Heure című helyi lap írt szerda délelőtt arról, hogy Brüsszel Anderlecht nevű negyedében elfogták a harmadik repülőtéri robbantót, pár órával később azonban Frederic van Leeuw belga főügyész ezt cáfolta. Mint mondta, a 24 éves Najim Laachraoui még mindig szökésben van, ugyanakkor egye többet tudunk meg róla.

Magyarországon keresztül érkezett Belgiumba

Mint arról korábban beszámoltunk, a harmadik merénylőt Najim Laachraouiként azonosították. A belga államügyészség szerint tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi öngyilkos merényletek előkészítését.

A 24 éves Najim Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoporthoz Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva tért vissza illegálisan Belgiumba.

Az Abdeslam-szál

Az államügyészség korábbi nyilatkozata szerint a gyanúsított egyike azoknak, akiket a múlt pénteken elfogott Salah Abdeslam bérelt autóval Magyarországról Belgiumba szállított. Autójukat szeptember kilencedikén ellenőrizték az osztrák-magyar határnál, ahol – mint később kiderült – az utasok hamis személyazonosító okmányt mutattak fel.

A DNS-vizsgálatok eredménye szerint a Najim Laachraouiként azonosított fiatalember hamis iratokkal, Soufiane Kayal néven bérelte azt a házat a belgiumi Auvelais-ben, amelyet utóbb a hatóságok átkutattak, azt gyanítva, hogy ott készülhettek a párizsi merényleteknél használt öngyilkos robbanószerkezetek.