Katolikus iskolába járt a merénylő, akit a fél világ keres

2016.03.23. 16:11

Kisdiákként katolikus nevelést kapott, később elektroműszerésznek tanult Najim Laachraoui, akit a Brüsszelben robbantó testvérpár mellett a harmadik lehetséges merénylőként keresnek a hatóságok. A 24 éves férfinak a párizsi terrortámadásokhoz is van köze, a nemrég elfogott Salah Abdeslam cinkosa volt. 

A belga ügyészség cáfolta, hogy szerdán sikerült volna elfogni a brüsszeli terrortámadás-sorozat harmadik szereplőjét, Najim Laachraouit. A reptér ipari kamerája rögzítette a csoportképet, amin a magukat felrobbantó el-Bakraoui fivérekkel együtt látható. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Mivel még szökésben van, továbbra is Najim Laachraoui Európa legkeresettebb terroristája. 

Pánikba eshetett

A reptéri kamerák felvételen az is látszik, hogy a Khalid és Ibrahim el-Bakraouival együtt sétáló Najim Laachraoui is reptéri poggyászkocsit tol maga előtt, azon pedig egy bőrönd van. 
Feltehetőleg ő is pokolgépet rejtett el a poggyászában, de pánikba eshetett,  és végül nem robbantotta fel magát, hanem elmenekült. A rendőrök találtak is a repülőtéren egy fel nem robbant bombát. 

Khalid és Ibrahim el-Bakraoui felrobbantották magukat, Najim Laachraoui elmenekültForrás: © Federal Police/Photo News S.A./© Corbis. All Rights Reserved./Federal Police

Az RTBF belga közszolgálati televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Ibrahim a zaventemi légikikötőben robbantotta fel magát, Khalid pedig fél órával később, az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson.

A testvérpár egyik tagja bérelte hamis papírokkal azt a brüsszeli lakást, ahol a nemrég elfogott Salah Abdeslam, a párizsi támadások kitervelője bujkált hónapokig.  Egyes hírek szerint ők voltak azok, akik a házkutatásnak indult múlt heti rendőrségi akció során rálőttek a nyomozókra, majd a háztetőkön át elmenekültek. 

Mindenhez köze volt

A belga hatóságok nemcsak azért keresik Laachraouit, mert az el-Bakraoui fivérekkel együtt részt vett az eddig 31 halálos áldozatot követelő brüsszeli terrortámadás-sorozatban, hanem mert a nemrég elfogott párizsi merénylő, Salah Abdeslam cinkosaként is azonosították. 

Khalid és Ibrahim el-Bakraoui felrobbantották magukat, Najim Laachraoui elmenekültForrás: AFP

A hírek szerint a hatóságokat már csak azért sem érhette meglepetésként a keddi brüsszeli merényletsorozat, mert számítottak arra, hogy Salah Abdeslam letartóztatását bosszú követi. 

Műveleti terület a brüsszeli Molenbeek negyedben, ahol pénteken elfogták Salah AbdeslamotForrás: MTI/EPA/Laurent Dubrule

Mint arról az Origo is beszámolt, eddig Abdeslam volt a legkeresettebb terrorista Európában, mígnem a párizsi merényletek fő kitervelőjének tartott férfit el nem fogták Brüsszelben. 

Budapesten is járt Adbeslammal

A még szökésben lévő Laachraouiról már korábban kiderült, hogy tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi merényletek előkészítését. Laachraoui 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva, illegálisan tért vissza.

Najim LaachraouiForrás: AFP/Ho

Laachraouit bérelt autóval szállította Salah Abdeslam Magyarországról Belgiumba. Autójukat szeptember 9-én ellenőrizték az osztrák–magyar határnál, ahol – mint később kiderült – hamis papírokat mutattak fel. Laachraoui hamis iratokkal, Soufiane Kayal néven élt Belgiumban.  A DNS-ét azonosították abban a brüsszeli bérelt lakásban is, ahol a Párizsban használt robbanóöveket készítették a november 13-i merényletek elkövetőinek. 

A szeptemberben ellenőrzött autó másik utasa lehetett a 35 éves, algériai Mohamed Belkaid, akit korábban egy brüsszeli razzián agyonlőttek a rendőrök. A gyanú szerint a párizsi terrortámadások éjszakáján az elkövetők a Belgiumban lévő Laachraouinak és Belkaidnak küldtek SMS-eket. 

A híradások szerint Abdeslam kétszer is elutazott Belgiumból Magyarországra tavaly ősszel. Abdeslam szeptember 9-én parkolt le a budapesti Keleti pályaudvar közelében, majd háromnegyed óra múlva visszaindult Belgiumba. Szeptember 17-én tért vissza, szintén Németországon és Ausztrián át. Akkor két órát parkolt a Keleti közelében, ahová szíriai menekültek ezrei érkeztek.

Katolikus diákból terrorista

Najim Laachraoui Marokkóban született 1991-ben, de már Európában, a belga főváros Schaerbeek negyedében nőtt fel, és a hírek szerint katolikus középiskolába járt. 

Később elektroműszerésznek tanult, ám azt nem tudni, mi vezette arra, hogy 2013-ban az Iszlám Államhoz csatlakozzon Szíriában. Visszatérése után kezdte el beszervezni a radikális eszmékre fogékony fiatalokat. Vélhetően emiatt már 2014 márciusa óta körözik. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK