Szorosabbra fűznék a titkosszolgálati szálakat a németek

Thomas de Maiziere
German Interior Minister Thomas de Maiziere looks on after a meeting with European Interior and Transport ministers in Paris, on August 29, 2015, to discuss about new security measures days after a shooting occurred on board of an Amsterdam-Paris Thalys train. AFP PHOTO / ALAIN JOCARD
Vágólapra másolva!
Az uniós hatóságok intenzívebb információcseréjét szorgalmazza a német belügy. A közös terrorelhárítási adatbázis ötlete már Párizs után is felmerült, de eddig süket fülekre talált a javaslat. Vajon változik-e valami Brüsszel után?
Vágólapra másolva!

Egy Brüsszelhez hasonló terrortámadás megelőzéséhez elkerülhetetlen a hatóságok és a titkosszolgálatok közötti hatékony információcsere az unió határain belül – mondta Thomas de Maizière a ZDF német csatornának. A német belügyminiszter élesen kritizálta, hogy az uniós országok bevándorlási hivatalai, rendőrségei és hírszerző szolgálatai féltve őrzik saját adatbázisaikat más uniós országok hatóságaitól.

Nem szívesen osztozkodnak

A belügyminiszter szerint nem sokat érnek az uniós országokban bevezetett rendkívüli biztonsági intézkedések, ha a tagállamok hatóságai és titkosszolgálatai nem osztják meg egymással saját információikat.

– mondta Maizière. A német politikus emlékeztetett, hogy a párizsi merényleteket a szomszédos Belgiumból készítették elő.

Nem lenne több titkolózás Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Hiába mondta

A novemberi párizsi merényletek után is felmerült egy közös uniós terrorelhárítási adatbázis felállításának terve. Johanna Mikl-Leitner közvetlenül a támadások után szorgalmazta az intenzívebb információcserét, de az osztrák belügyminiszter akkori javaslata eddig süket fülekre talált.