Első fokon elítélte Radovan Karadžićot a hágai Nemzetközi törvényszék. A bíróság szerint a volt boszniai szerb elnök felelős a srebrenicai népirtásért is. Negyven évet kapott. 

Negyven éves börtönbüntetést kapott Radovan Karadžić, akit első fokon felelősnek talált a srebrenicai népirtásért a hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY). Az egykori politikust nyolc évvel ezelőtt fogták el Belgrádban, az ítélet csak most született meg. A politikust az ellene felhozott 11 vádpontból tízben bűnösnek mondták ki. 

Radovan Karadžićot nyolc éve fogták elForrás: AFP/Michael Kooren

Felelős a népirtásért

A hágai tanács ítéletében megállapította, hogy Radovan Karadžić felelős a srebrenicai népirtásért. Más községek esetében bizonyítékok hiányában nem állapította meg ugyanezt, de kimondta: a boszniai szerb erők gyilkosságokat követtek el, elüldözték és kiirtották a nem szerb lakosságot.

A bíróság szerint létezett egy terv, hogy a bosnyákokat és a boszniai horvátokat eltávolítsák a szerblakta területekről, amiben Radovan Karadžićnak kiemelkedő szerepe volt.

A volt boszniai szerb elnököt sokan háborús hősnek tartjákForrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Szarajevó aránytalan volt

A tanács kimondta: a szerbek Szarajevót azért lőtték tüzérségi eszközökkel, és azért ostromolták mesterlövészekkel, hogy a civil lakosságot terrorizálják. Azt is megállapították, hogy 1992 májusában a boszniai szerb haderő szándékosan civilekre lőtt, és aránytalanul válaszolt a városban létező támadásokra. A Szarajevót  körülvevő hegyekről gránátok ezrei hullottak civil lakóépületekre, kórházakra és piacokra. Ezeket a bűnöket nem igazolja a háború ténye, az hogy két szembenálló fél küzdelméről volt szó, ezért a tanács megállapította, hogy a civilek voltak a támadások célpontjai. 

A srebrenicai muszlim enklávé 1995. július 11-én került a szerbek kezébe, ezzel megkezdődött a II. világháború óta Európában elkövetett legsúlyosabb vérengzés. A város ostroma idején és az azt követő mészárlásokban több mint 8000 srebrenicai bosnyák lakost öltek meg.Forrás: Origo

Nem hitte, hogy ez lesz

Karadžić magát az egész per alatt ártatlannak vallotta. 

„Tudom, mit akartam, mit tettem, és még azt is, miről álmodtam. Nincs olyan bíróság a világon, amelyik elítélne, lényegtelen, hány magas rangú boszniai szerbet ítéltek már el” – üzente a börtönből a volt boszniai szerb elnök. 

Negyven évet kapottForrás: MTI/AP/ANP pool/Robin Van Lonkhuijsen

Radovan Karadžić tagadta, hogy tömeggyilkosságokra adott volna parancsot, sőt magát egyenesen a béke fenntartójának nevezte.