Florence Hartmann bizalmas információk kiszivárogtatása miatt volt érvényben elfogatóparancs. Hét napot kell börtönben töltenie.

A hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) épületénél fogták el Florence Hartmannt. Az ICTY volt szóvivője a népirtással vádolt Radovan Karadzic ítélethirdetésére érkezett Hágába.

A rendőrség akkor fogta el, amikor az összegyűlt újságíróknak nyilatkozott, írja a B92.

Miközben a rendőrök az épület felé vezették, a tömegben kisebb tülekedés kezdődött. Az ítélethirdetésre érkező túlélők, illetve az áldozatok családtagjai megpróbálták megvédeni a volt szóvivőt. A helyszíni tudósítások szerint azt kiáltották, hogy „Ne adjátok!" és, hogy Ő velünk van!"

Florence Hartmann elfogásról videó is készült:

A tömeg hamar lecsillapodott, a rendőrök pedig az épületbe kisérték Florence Hartmannt.

Florence Hartmann többször bírálta a Törvényszék munkájátForrás: AFP/Ho

Az ICTY 2009 szeptemberében ítélte el a francia állampolgárságú Florence Hartmann volt szóvivőt, bizalmas információk kiszivárogtatásáért. Az ítélet szerint a volt szóvivőnek 7 napot kell börtönben töltenie.

Bírálta a bíróságot

A korábban újságíróként dolgozó Florence Hartmann 2000 és 2006 között Carla Del Ponte akkori főügyész szóvivője volt. Távozása után könyvet és több cikket írt a törvényszék munkájáról. Ezekben néhány, eredetileg csak belső tájékoztatásra szolgáló információt is megjelentett. Ezekben a srebrenicai vérengzéssel kapcsolatos, bizalmas eljárási döntésekre vonatkozó feljegyzésekről van szó.

Nem fizetett

Hartmann fellebbezett az ítélet ellen, de 2011 júliusában fellebbviteli szinten is megerősítették a kiszabott 7 ezer eurós büntetést. A volt szóvivő ezt nem volt hajlandó kifizetni, ezért az ICTY előírta Franciaországnak az elítélt felkutatását és őrizetbe vételét. A francia hatóságok azonban ezt nem hajtották végre.

A Nemzetközi Törvényszék egyelőre nem kommentálta a történteket.