Szörnyű sérüléseket okoztak a szöges bombák Brüsszelben

2016.03.24. 11:09

Tovább nőhet a brüsszeli támadások halálos áldozatainak száma a belga egészségügyi miniszter szerint. 61 ember továbbra is kritikus álalpotban van, sokan szenvedtek repeszek okozta sérüléseket. Az egyik magyar sérültet újra meg kellett operálni.

Tovább nőhet a keddi brüsszeli terrortámadás halálos áldozatainak száma - írja a BBC a belga egészségügyi miniszterre hivatkozva. A robbantásokban háromszázan sérültek meg, 61 ember állapota kritikus. 

300 sérültek meg a keddi támadásokban, 61-en kritikus állapotban vannakForrás: AFP/Emmanuel Dunand

- Negyven nemzetből vannak sérültek, 150 embert még mindig belga kórházakban ápolnak - mondta Maggie de Block. A belga egészségügyi miniszter szerint sokan szenvedtek égési, illetve repeszek okozta sérüléseket. Négyen kómában vannak, őket még nem tudták azonosítani.

Két magyar sérült

A támadásoknak két magyar sérültje is volt. Az egyikük a metróállomáson volt, amikor a robbanás történt, őt kedd délután belső vérzés miatt meg kellett műteni.A férfi az unió melletti állandó magyar képviseleten dolgozik jogászként.

A Bors úgy tudja, hogy keddi operáció után N. Péter kezét is meg kellet műteni. Azóta altatásban tartják és várhatóan még hetekig kórházban kell maradnia.

A másik sérült egy nő, aki egy helyi cég alkalmazottja.

Ő a repülőtéren volt a támadások idején és csonttörést szenvedett. Meg kellett operálni, felépül - mondta korábban Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.

 

Szöges bombákat használtak

A The Guardian korábban egy röntgen képet közölt, amin látható volt, hogy az egyik sebesült mellkasába egy nagyméretű szög, vagy csavar fúródott. A lap szerint a sérültet a Brüsszel északi részén lévő katonai kórházban látták el.

Az elkövetők a támadásokhozszöges bombákat használtak, hogy nagyobb sérüléseket okozzanak.

 A belga rendőrség már kedd délután is talált ilyen bombákat egy razzia során a Schaerbeek nevű negyedben. Ugyanitt különböző vegyi anyagokat és az Iszlám Állam zászlóját megtalálták. 

A belga királyi pár szerdán ellátogatott a repülőtérre és találkoztak néhány sebesülttel is. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK