A terrorellenes egységek vezetői a tavalyi párizsi merényletsorozat után megpróbálták megjósolni, hogy hol és miként zajlik majd a következő támadás. Nem sikerült. 

„A kritikus infrastruktúra, tehát az erőművek, a nukleáris létesítmények, a közlekedési csomópontok elleni támadás jelenleg nem elsődleges célja a terroristáknak.” Ez a mondat abban a jelentésben szerepel, ami egy tavaly év végi, európai terrorellenes találkozó után készült

A párizsi merénylet után tanácskoztak a terrorelhárítókForrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A tanácskozást az Európai Unió rendőri ügynöksége, az Europol szervezte, a résztvevők pedig a tagállamok terrorelhárítási vezetői voltak. A párizsi terrortámadás után megpróbálták előre jelezni, mire készülhetnek a terroristák. Ekkor jutottak arra a megállapításra, hogy a közlekedési csomópontok maximum csak másodlagos célpontok. 

Ehhez képest kedden Brüsszel központi repülőterét és az EU-intézményekhez legközelebb eső metrómegállót támadták meg a terroristák Belgium fővárosában. Állítólag egy atomerőmű elleni csapást is terveztek.

A metrót valószínűtlen célpontnak gondoltákForrás: MTI/AP/Grúz közszolgálati mé/Ketevan Kardava

A tanácskozásról készült dokumentumban az szerepel, hogy az úgynevezett „puha célpontok” elleni támadások várhatók a közeljövőben. Puha célpontnak számítanak az éttermek, kávézók, szórakozóhelyek. Az elemzés szerint ezeken a helyeken hatalmas a civilek tömege, így viszonylag rövid idő alatt sok embert meg lehet ölni. Párizsban például tipikus puha célpontok ellen hajtottak végre támadást  a terroristák. 

Ki az igazi terrorista?

„Már nem igaz a mondás, hogy az igazi terroristák bombát használnak, és csak az őrültek lövöldöznek puskával” – tavaly még erre jutottak az európai terrorelhárítók. Arra utaltak, hogy újabb gépfegyveres akciókkal kell számolni Európában. 

Brüsszelben a terroristák nem feleltek meg az elhárítók elvárásainak: legalább három bombát robbantottak. Puskalövésekről is érkeztek hírek a Zaventem repülőtérről, de azt egyelőre nem tudni, ki lőtt. Az biztos, hogy a halálos és súlyos sérülések legnagyobb részét házi készítésű, szögekkel, csavarokkal felturbózott  pokolgépek okozták.

Máshol számítottak támadásra

A januárban nyilvánosságra hozott feljegyzésből az is kikövetkeztethető, hogy tavaly év végén még nem Belgiumot tartották elsődleges célpontnak. Úgy vélték, hogy a terroristák az EU bármelyik tagállamában lecsaphatnak, de a legnagyobb veszélyben Franciaország van. Tény viszont, hogy Franciaországon kívül lehetséges célországként egyedül Belgiumot említik a jelentésben – egyetlenegy mondatban.

Találtak búcsúüzenetet

Nem jött be a terrorelhárítók búcsúüzenetekkel kapcsolatos jóslata sem. „Korábban az öngyilkos merénylők végrendeleteket, tanúságtételeket hagytak maguk után. Ilyet ma már nagyon ritkán tesznek, talán azért, mert rájöttek, hogy az üzenetekből információkat nyerhetnek ki a hatóságok” – olvasható az Europol jelentésében. 

Ibrahim el-Bakraoui laptopját szerdán találták meg, rajta egy búcsúüzenettel. 

Mi a megoldás? 

A tanácskozás résztvevői a dokumentum végkövetkeztetései közé ezt írták: „Az ismert terroristák szándékairól, tevékenységéről, kapcsolatairól és utazásairól nincsenek megbízható információink, így szinte lehetetlen megjósolni,  mikor, hol és hogyan akarnak majd lecsapni a terroristák.” Szerintük egy megoldás van: „várni a váratlanra”.