A dél-koreai elnök elleni támadást gyakorolták az északiak

Blue House, Dél-Korea, elnöki rezidencia
This picture taken on November 4, 2015 shows the Presidential Blue House in Seoul during an official welcoming ceremony for French President Francois Hollande. AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / STEPHANE DE SAKUTIN
Vágólapra másolva!
Kim Dzsongun személyesen felügyelte azt az éles tüzérségi gyakorlatot, amelyen a dél-koreai elnök hivatalos rezidenciájának a megtámadását gyakorolták.
Vágólapra másolva!

Az észak-koreai hadseregnek készen kell állnia a déli kormány „könyörtelen” elpusztítására – figyelmeztetett a gyakorlattal kapcsolatban Kim.

Pak Gunhje dél-koreai államfő válaszul készültségbe helyezte a hadsereget – számolt be a BBC.

A dél-koreai elnöki rezidencia Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

Nyomorúságos vég

Az utóbbi időben egyre feszültebbé válik a helyzet a Koreai-félszigeten. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat hozott Észak-Korea ellen a nukleáris és nagy hatótávolságú rakétakísérletek miatt, és Phenjan hadgyakorlattal válaszolt a közös dél-koreai-amerikai katonai gyakorlatra.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség ezúttal is vitriolos hangnemet választott; azzal fenyegettek, hogy a Kék Házként is ismert déli elnöki palotát „lángtengerré és hamuvá” változtatják.

A valódi támadás csúfosan végződött Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Daniel Kalker

Bár nem derült ki, hogy mikor tartották a gyakorlatot, a jelentés „nyomorúságos véget” ígért Pak elnöknek.

Az északiak egyébként egyszer már igaziból is megtámadták a Kék Házat: 1968-ban sikertelen merényletet hajtottak végre Pak Csung Hi akkori elnök ellen, de a 31 támadó többségét megölték.