Meggyilkolták Jurij Hrabovszkijt, a kelet-ukrajnai harcok övezetében tavaly elfogott két orosz katona egyik ügyvédjét.

Nem megerősített sajtóértesülések szerint az ügyvéd holttestét egy autóút mellett elásva találták meg Kijev megyében.

Az ukrán ügyvédi kamaránál azt közölték, hogy a hatóságok őrizetbe vették Hrabovszkij feltételezett gyilkosait. Állítólag a gyanúsítottak árulták el, hova ásták el a holttestet.

Az ukrán katonai főügyész megerősítette, hogy az ügyvédet valóban megölték. Anatolij Matiosz az Interfax tudósítása szerint pénteki kijevi sajtótájékoztatóján annyit mondott csak, hogy Hrabovszkijt agyonlőtték.

Nagyija Szavcsenkóra cserélné ki a két katonát Petro Porosenko ukrán elnökForrás: MTI/EPA/-------------------

Odesszából tűnt el

A 44 éves Hrabovszkij március 5-én látták utoljára egy odesszai szállodában. Másnap kellett volna kijelentkeznie. A holmiját a szállodai szobájában hagyta.

A férfi volt Alekszandr Alekszandrov őrmester és Jevgenyij Jerofejev százados egyik védője; a két katonai saját vallomása szerint az orosz fegyveres erők kötelékében szolgál, és tavaly májusban fogták el őket Luhanszk közelében.

Jevgenyij Jerofejev (balra) és Alekszandr Alekszandrov egy kijevi bíróságonForrás: NurPhoto/Vladimir Sindeyeve/NurPhoto/Str

Már folyik ellenük a bírósági eljárás: tiltott határátlépéssel, jogosulatlan fegyverviseléssel és terrorszervezetben való részvétellel vádolják őket.

Március 9-én éppen azért halasztották el a bírósági meghallgatásukat, mert az ügyvéd nem jelent meg a tárgyaláson.

Tüntetők tojással dobálták orosz nagykövetség épületét Kijevben Szavcsenko szabadon bocsátását követelveForrás: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko

Az Interfax szerint március 20-án jelentette be Matiosz, hogy őrizetbe vettek valakit, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze lehet Hrabovszkij eltűnéséhez. A katonai főügyész „volt ukránokat” és „orosz hírszerző ügynökségeket” vádolt az ügyvéd elrablásával.

Másnap pedig azt közölte, hogy külföldi hírszerzők meg akarják gyilkolni a két orosz katonát, mert rájöttek, hogy nem tudják őket kiszabadítani.

Petro Porosenko ukrán elnök a héten közölte, hogy Kijev kész kicserélni őket az Oroszországban 22 év börtönbüntetésre ítélt Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőre.